RS 47/18: Joona Linnas nya äventyr

Lazarus som är den sjunde delen i deckarserien om kriminalkommissarie Joona Linnas äventyr kom ut i oktober och toppade omedelbart försäljningslistorna. Seriens böcker är dystra, blodiga, spännande och skickligt skrivna deckare.

Det ovanliga med böckerna är att deras huvudperson och hjälte är en sverigefinsk kriminalkommissarie vid namn Joona Linna. Hans gråblå blick av stål ser och registrerar allt. Han har en fenomenal och nästan övernaturlig förmåga att läsa av brottsplatser.

Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril (alias Lars Kepler) har skapat deckarfiguren Joona Linna.

Kommissarie Linna är sverigefinländare av andra generationen med föräldrar som har invandrat från Finland.
Han älskar finsk tango och har alltid upplevt att han hamnar i underläge eftersom han talar svenska med finsk brytning.
Det har gjort honom till en ensamvarg som går sin egen väg.

Våra läsare känner säkert igen flera bekanta drag hos Joona Linna.

Han är dock en fantasifigur som är skapad av det svenska författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril. 2009 gav de ut den första delen i serien, Hypnotisören, under pseudonymen Lars Kepler.

Bokserien har haft enorma säljframgångar i Sverige och har också rönt internationella framgångar. Man har även gjort en film som är baserad på böckerna.
Den välkände svenske filmregissören Lasse Hallström regisserade år 2012 en film som är baserad på Hypnotisören. I filmen spelar den berömde finske skådespelaren Tobias Zilliacus rollen som Joona Linna.

Varje tid har sina egna hjältar – även i spänningsunderhållningens värld.
Det faktum att det är fråga om en av Sveriges mest sålda deckarserier någonsin är ett bevis på att Joona Linnas omutbara, ärliga och ensamma finska polishjälte tilltalar den stora bokintresserade allmänheten – och på att han kanske i nationens undermedvetna också svarar på utmaningar på ett sätt som det verkliga livets aktörer inte klarar av.