RS 47/18: Joona Linna seikkailee taas

Rikoskomisario Joona Linnan seikkailuista kertovan dekkarisarjan seitsemäs osa Lazarus ilmestyi lokakuussa. Se ponkaisi heti myyntilistojen kärkeen. Kirjat ovat synkkiä, verisiä, jännittäviä ja taitavasti kirjoitettuja dekkareita.

Poikkeuksellisen kirjasarjasta tekee se, että kirjojen päähenkilö ja sankari on ruotsinsuomalainen rikoskomisario nimeltään Joona Linna, jonka teräksensiniharmaat silmät näkevät ja rekisteröivät kaiken. Hänellä on ilmiömäinen, lähes yliluonnollinen kyky lukea rikospaikkoja.

Tobias Zilliacus esitti Hypnotisören –elokuvassa Joona Linnaa. kuva: scanpix

Komisario Linna on toisen polven ruotsinsuomalainen, hänen vanhempansa ovat Suomesta muuttaneita siirtolaisia.
Hän rakastaa suomalaista tangoa ja on aina tuntenut olevansa alakynnessä, koska hän puhuu ruotsia suomalaisella murteella.
Siksi hän on yksinäinen oman tiensä kulkija.

RS-lehden lukijat varmasti tunnistavat Joona Linnan hahmossa monia tuttuja piirteitä.

Mutta hän on ruotsalaisen kirjailijaparin Alexander ja Alexandra Coelho Ahndorilin luoma mielikuvitushahmo. He julkaisivat vuonna 2009 salanimellä Lars Kepler sarjan ensimmäisen osan Hypnotisören.

Kirjasarjasta on tullut Ruotsissa valtava myyntimenestys ja kirjat menestyneet myös kansainvälisesti. Kirjoista on tehty myös filmi.
Tunnettu ruotsalainen elokuvaohjaaja Lasse Hallström ohjasi vuonna 2012 Hypnotisören -kirjaan perustuvan elokuvan. Joona Linnaa esitti elokuvassa tunnettu suomalainen näyttelijä Tobias Zilliacus.

Kukin aika valitsee omat sankarinsa – myös jännitysviihteen maailmassa.

Se että kyseessä on yksi Ruotsin parhaiten myyviä dekkarisarjoja kautta aikojen kertoo, että Joona Linnan lahjomaton, rehellinen ja yksinäinen suomalainen poliisisankarihahmo vetoaa suureen kirjoja lukevaan yleisöön – ja ehkä myös vastaa kansakunnan alitajunnassa aikamme haasteisiin tavalla, johon todellisen elämän toimijat eivät pysty.