RS 47/22: Kulkuset kulkuset – lauluja pohjakerroksesta

Kuten Ruotsin Suomalainen -lehden lukijat tietävät, ruotsalaisen ja suomalaisen kulttuurin erot saattavat toisinaan aiheuttaa monenmoisia törmäyksiä ja kommelluksia eri sosiaalisissa tilanteissa.

Kuluvan syksyn aikana nämä erot ovat teemana myös elokuvassa ja teatterissa.

Kulkuset kulkuset on suomalainen uutuuselokuva, joka on parhaillaan lähdössä Ruotsin kiertueelle.

Kyseessä on tarina kahden aivan erilaisen suvun ensimmäisestä yhteisestä jouluaatonvietosta, joka karkaa raiteilta heti kättelyssä.

Pian hulvaton väärinkäsitysten vuoristorata ajaa jouluvieraat hermoromahduksen partaalle. E

lokuvan pääosaroolien näyttelijöihin kuuluvat koko Suomen kansan tuntemat suosikit Eeva Litmanen ja Martti Soisalo. Filmin on ohjannut Taru Mäkelä.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu ruotsalaiseen elokuvaan En underbar jävla jul. Alkuperäisteoksen näyttelijöihin kuuluu muun muassa Helena Bergström.

Elokuvan ensi-ilta on Tukholmassa Zita Folkets Biossa tänään torstaina klo 18.00–20.15. Elokuvan ensi-illan yhteydessä Tukholman Suomen instituutti järjestää keskustelutilaisuuden, jossa ovat mukana elokuvan ohjaaja Taru Mäkelä ja ruotsalaisen alkuperäiselokuvan käsikirjoittaja Edward af Sillen. Mäkelä ja af Sillen keskustelevat muun muassa siitä, millaista on tehdä jo olemassa olevasta elokuvasta uusi versio ja kuinka huumori ja komiikka ovat erilaisia Suomessa ja Ruotsissa.

Tukholman kaupunginteatterissa saa 6. joulukuuta ensi-iltansa musiikkiteatteriesitys ”Sånger från bottenvåningen”, joka rakentuu ruotsiksi käännettyjen suomalaisten tangojen ja iskelmien varaan.

Mollivoittoisessa komediassa naimisissa oleva pari Silja ja Viking etsivät paluuta intohimoon ja suomalaiseen tangoon, joka kerran saattoi heidät yhteen. Kyseessä on minimalistinen tangokomedia, joka on varustettu maksimalistisella tunnelatauksella.

Musiikkikomedian on ideoija, käsikirjoittaja ja ohjaaja on suomalainen näyttelijäveteraani Ville Virtanen.