RS 47/19: Muumi tunnetaan kaikkialla maailmassa

Lapset ja lapsiperheet kaikkialla maailmassa rakastavat Tove Janssonin muumihahmoja. Muumi onkin yksi tunnetuimpia suomalaisia tuotteita maailmassa ja ylivoimaisesti tunnetuin ja suosituin suomalainen tavaramerkki Ruotsissa.

Suomalainen taidemaalari, piirtäjä ja kirjailija Tove Jansson (1914-2001) loi Muumin ja muumiperheen jo 1940-luvulla, mutta muumit ja heidän maailmansa ovat yhä ajankohtaisia.

Muumihahmon luoja Tove Jansson kuvitti itse kirjansa ja hänen muumituotantoonsa kuuluvat myös sarjakuvat ja näytelmät. Elokuvat, tv-sarjat ja muu Muumihahmon ympärille syntynyt kaupallinen toiminta, joka sisältää ison määrän erilaisia Muumituotteita, on suuren luokan liiketoimintaa.

Muumilaakson väen ensimmäisestä joulusta kertova näytelmä Granen (Kuusi) on parhaillaan menossa Oktober-teatterissa Södertäljessä.

Tukholman Fotografisessa museossa järjestetään 7. Maaliskuuta Tove Jansson -festivaali, ohjelmassa on arkistomateriaalia ja keskusteluja taiteilijan elämäntyöstä.
Tapahtuman ohjelmasta vastaavana toimii tunnettu tv-persoona Mark Levengood.

Ruotsiin on myös tulossa Muumimaa. Karlstadin kunnanhallitus esitti viime viikon tiistaina suunnitelman Muumimaan ja -puiston perustamisesta Karlstadiin. Hankkeen alullepanija ja vetäjä on Suomen Naantalissa sijaitseva Muumimaa ja sen toimitusjohtaja Tomi Lohikoski.
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Karlstadin Muumimaa avataan aikaisintaan 2021.