RS 47/19: Mumintrollet är känt i hela världen

Barn och barnfamiljer i hela världen älskar Tove Janssons muminfigurer. Mumintrollen hör till de mest kända finska produkterna i världen och är Finlands överlägset mest kända och populära varumärke i Sverige.

Den finska konstnären, tecknaren och författaren Tove Jansson (1914–2001) skapade Mumintrollet och Muminfamiljen redan på 1940-talet, men mumintrollen och deras värld är fortfarande aktuella.

Muminfigurernas skapare Tove Jansson illustrerade själv sina böcker. I hennes muminproduktion ingår även tecknade muminserier och muminpjäser. Filmerna, tv-serierna och annan kommersiell verksamhet kring muminfigurerna som omfattar ett stort antal muminprodukter utgör affärsverksamhet i stor skala.

Pjäsen Granen som handlar om den första julen i Mumindalen visas som bäst på Oktoberteatern i Södertälje.

På Fotografiska museet i Stockholm anordnas världens första Tove Jansson-festival den 7 mars. I programmet finns arkivmaterial och diskussioner om Tove Janssons livsverk.

Programvärd är den välkände tv-profilen Mark Levengood.

Sverige får också en egen Muminvärld. I förra veckan lade kommunstyrelsen i Karlstad fram en plan för inrättandet av en Muminvärld och temapark i Karlstad. För initiativet och projektledningen svarar Muminvärlden i Nådendal och dess verkställande direktör Tomi Lohikoski.

Om allt går enligt planerna kommer Muminvärlden i Karlstad att öppnas tidigast år 2021.