RS 46/47: Ruosukulttuurin viikonloppu

Ruotsinsuomalaiset kirjamessut pidetään lauantaina 11. marraskuuta klo 10-18 Tukholman Suomen instituutissa.

Tämän vuoden messuilla kuullaan monia mielenkiintoisia puheenvuoroja. Asko Sahlberg kertoo uutuuskirjastaan Amandan maailmat ja virkistää messuyleisöä kaunokirjallisella stand up -tuokiolla.

Toimittaja Liisa Paavilainen haastattelee kirjailija Tiina Laitila Kälvemarkia, joka kertoo uudesta romaanistaan Seitsemäs kevät.
Vuoden 2017 Kaisa Vilhuinen -palkinnon voittajaa, juuri uutuusromaanin Banaanitalo julkaissutta Leo Ylitaloa haastattelee professori Juhani Niemi.
Petteri Nuottimäen toinen romaani Den berusade björnen i Bergslagen kertoo siitä, miten mystisestä ilmestyksestä tulee matkailuvaltti talousvaikeuksissa olevalle pikkukunnalle, haastattelijana toimii yliopistonlehtori Outi Oja.

Messut saavat vieraita myös Suomesta. Monia kirjallisuuspalkintoja voittanut kirjailija Kjell Westö kertoo uudesta teoksestaan Rikinkeltainen taivas.
Kulttuurineuvoksena Suomen suurlähetystössä työskennellyt Tapani Suominen on kirjoittanut humoristisen, lähetystön kulissien takaisista tapahtumista kertovan fiktiivisen veijariromaanin nimeltä Virastomestarin talvi.
Suomen tunnetuin ja palkituin kauhukirjailija Marko Hautala puhuu kauhun kirjoittamisesta.

Messuilla useat kymmenet ruosukirjailijat esittevät teoksiaan.
Lisäksi tapahtumassa julkistetaan lasten ja nuorten kirjoituskilpailun voittajat sekä vuoden ruotsinsuomalainen taiteilija.

Messuista on viime vuosina kasvanut merkittävä ruotsinsuomalaista identiteettiä vahvistava kulttuurifoorumi.

Ensimmäisen ja toisen polven ruotsinsuomalaiset julkaisevat vuosittain valtavan määrän erityyppisiä sekä suomen- että ruotsinkielisiä kirjoja, aina faktateoksista fiktioon ja runouteen.
Lisäksi ruotsinsuomalaisia kirjailijoita asuu myös Suomessa ja yllättävän monella ruotsalaisella kirjailijalla on suomalaisia sukujuuria. Ruotsinsuomalaisuus ja ruotsinsuomalainen kirjallisuus on laaja käsite – tapahtumalla on myös kasvupotentiaalia.