RS 46/18: Asuntolainan korot nousussa

Ruotsin keskuspankin pääjohtaja, ruotsinsuomalainen ekonomisti Stefan Ingves kertoi viikko sitten valtiopäivien finanssivaliokunnan kyselytunnilla, että asuntolainojen korkoihin tulee ensi vuonna reilu korotus. Ruotsin kotitalouksien lainoista suurin osa on vaihtuvakorkoisia.

Tämä johtuu siitä, että keskuspankki aikoo nostaa korkeinta ohjauskorkoaan repo-korkoa nykyisestä -0,5 prosentista yhteen prosenttiin vuoteen 2021 mennessä.
Asuntolainojen korot nousevat noin kolmen prosentin tuntumaan nykyisestä 1,5–1,6 prosentin keskimääräistasosta.

Ruotsin talous jyskyttää eteenpäin hyvää vauhtia. Vahva kotimainen kysyntä ja vienti vahvistavat Ruotsin asemaa yhtenä Euroopan vahvimmista talouksista. Ennusteen mukaan Ruotsin talous kasvaa noin kahden prosentin vauhtia vuosina 2019 ja 2020 ja samalle kaudelle ennustetaan maltillista inflaatiota.

Mutta talouden taivaalla on myös harmaita pilviä. Kruunun kurssi suhteessa euroon on alhaisimmillaan lähes kymmeneen vuoteen. Ruotsin vientiyrityksille heikko kruunu on mannaa, mutta ruotsinsuomalaisia tilanne harmittaa, kun Suomen matka on kalliimpi kuin ennen.

Mutta Ruotsin talouden perustekijät ovat kunnossa. Bruttokansantuotteen kasvu on vahvaa, työttömyys pientä ja vienti vetää.
Kun Ruotsin keskuspankki lähitulevaisuudessa nostaa ohjauskorkoaan vahvistaa se myös kruunun arvoa. Maan taloustilanne näyttää siis suhteellisen valoisalta.