RS 46/23: Suomen rajut jalkapallomimmit

Ruotsin jalkapallomestaruus naisten Damallsvenskanissa ratkesi lauantaina, kun Hammarby IF voitti BK Häckenin ja nousi Ruotsin mestariksi 38 vuoden tauon jälkeen.

Tukholman Södelmalmilla pääpaikkaansa pitävän Hammarbyn riveissä pelaa kolme kovaa suomalaista naisjalkapalloilijaa.

Mestaruutta pääsivat juhlimaan Hammarbyn ykkösmaalivahti Anna Tamminen, avauskokoonpanossa topparina pelaava Eva Nyström sekä loppupelistä loukkaantumisen vuoksi sivussa ollut Adelina Engman. Kakkoseksi jääneessä Häckenissä pelasi myös suomalainen Katariina Kosola.

Myös miesten Allsvenskanissa pelaattiin loppupelit viikonloppuna.

Mestaruutta juhlivat Malmö FF ja sen suomalaispuolustaja Niklas Moisander. Suomen maajoukkueen kapteeninakin toiminut Moisander pääsi ensimmäisellä kaudellaan Ruotsin kentille juhlimaan mestaruutta.

Malmö voitti mestaruuden 22. kerran. Skånelaiset veivät mestaruuden myös viime kaudella. Tässä Ruotsin suurseurassa on riittänyt suomalaistähtiä: Malmössä ovat suomalaispelaajista aiemmin pelanneet muun muassa Markus Halsti, Jari Litmanen, Jonatan Johansson, Mika Nurmela ja Pertti Alaja.

Ruotsin jalkapallon pääsarja Allsvenskanissa on pelannut suomalaisia kautta sen historian. Huipputasoinen Allsvenskan onkin tarjonnut monelle suomalaiselle ponnahduslaudan isompiin ympyröihin.