RS 46/22: Förberedelserna inför självständighetsdagen pågår

Det självständiga Finland fyller 105 år i december. Många sverigefinska arrangörer planerar firanden på självständighetsdagen runt omkring i landet.

En stor del av sverigefinnarna brukar följa självständighetsdagens mottagning i presidentens slott från tv-soffan hemma.

I fjol ställde man helt in firandet hos presidenten på grund av den pågående coronapandemin.

I år arrangeras firandet tisdagen den 6 december 2022 i presidentens slott under värdskap av president Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio.

Mottagningens tema är Finland som har tilltro till sig själv.

– Finland är i dag ett stabilt land i en instabil värld. Vi har alltid övervunnit svåra tider genom att lita till oss själva och genom att ställa upp för varandra. I år vill vi uppmärksamma dem som har arbetat för det finländska samhället och bidragit till att ta fram Finlands starka sidor, meddelar president Sauli Niinistö i ett pressmeddelande.

Teman som handlar om att lita till sig själv och att hjälpa andra är lämpliga även vid firandet av självständigheten bland sverigefinnarna.

Det kommer att bli firanden bland annat i Stockholms- och Göteborgstrakten och på flera andra orter i olika delar av Sverige. Närmare information om firandet den 6 december finns att läsa på vår tidnings annonssidor.