RS 46/21:Jämställdhet efterlyses inom idrotten

Dam-VM i innebandy spelas i Uppsala i slutet av november. Grenen är högaktuell ur finsk synvinkel.

Det beror på att de finska innebandyspelarna tvillingarna Oona och Veera Kauppi tillhör grenens absoluta elit och har nått nära nog stjärnstatus. Båda två spelar i Umeålaget IKSU som försvarar sin ställning som svenska mästare i daminnebandy. De ingår även i det finska landslaget.

Veera Kauppi har tydligt tagit ställning mot den bristande jämställdheten inom sporten. Hon har framfört kritik i Twitter mot valet av en alldeles för liten arena för världsmästerskapet.

IFU Arena i Uppsala har bara plats för drygt 2000 åskådare. Enligt Umeås toppspelare Kauppi är arenan alldeles för liten – kapaciteten är långt ifrån vad den borde vara vid VM för vuxna konstaterar Kauppi som toppar poängtabellen i den svenska superligan.

Slutspelsmatcherna är redan slutsålda och många har blivit utan biljett. Dam-VM i innebandy har tidigare avgjorts på arenor med plats för 6000–10 000 åskådare.

Herr-VM i innebandy spelas i början av december i Helsingfors i ishallen och Hartwall Arena.

”Kan ni föreställa er att herr-VM skulle spelas i en hall med plats för bara 2400 åskådare? Inte jag heller” skriver Kauppi och fortsätter: ”Det är inte första gången som man trampar ner på damidrotten och nedvärderar vårt arbete och tänker ”de är ju bara kvinnor”.

I sin tweet efterlyser Kauppi både jämställdhet och respekt för damidrotten. Det finska folket håller med henne.

Enligt genomförda undersökningar anser majoriteten av finländarna att elitidrotten ska vara jämställd. De anser att en prestation är en prestation oavsett om det är en man eller kvinna som står för den.