RS 46/21: TASA-ARVOA URHEILUUN
Salibandyn MM-kisat pelataan Uppsalassa marraskuun lopussa. Laji on suomalaisittain aktuelli.
Syynä siihen ovat suomalaiset salibandyn pelaajat, kaksoset Oona ja Veera Kauppi, jotka kuuluvat lajin ehdottomaan eliittiin ja ovat saaneet lajissaan lähes supertähden statuksen. Molemmat pelaavat uumajalaisen, Ruotsin naisten salibandymestaruutta puolustavan IKSU:n riveissä, ja kuuluvat myös Suomen maajoukkueeseen.
Veera Kauppi on myös ottanut näkyvällä tavalla kantaa urheilun epätasa-arvoisuuteen. Hän kritisoi Twitterissä julkaisemassaan kirjoituksessa sitä, kuinka pienessä hallissa salibandyn maailmanmestaruus ratkaistaan.
Uppsalan IFU Arena vetää vain reilut 2000 katsojaa, mikä on Uumajan kärkipelaajan mielestä aivan liian vähän – areenan kapasiteetti ei ole lähimainkaan sitä, mitä sen pitäisi olla aikuisten MM-kisoissa, toteaa Ruotsin Superliigan pistepörssiä johtava Kauppi. Ratkaisuottelut on myyty loppuun, ja monet ovat jääneet ilman lippua. Naisten salibandyn MM- mestaruus on aiemmilla kerroilla ratkaistu suuremmilla, 6000 – 10 000 katsojaa vetävillä areenoilla.
Salibandyn miesten MM-kisat käydään joulukuun alussa Helsingin jäähallissa ja Helsingin areenalla.
”Voitteko kuvitella, että miesten kisat pelataan hallissa, jonka kapasiteetti on vain 2400? Sitähän minäkin” kirjoittaa Kauppi, ja jatkaa: ”Tämä ei ole ainoa kerta, kun naisten urheilua poljetaan ja meidän tekemäämme työtä vähätellään ajattelemalla, että ” no, he ovat vain naisia”.
Veera Kauppi penää kirjoituksellaan kunnioitusta ja tasa-arvoa naisten urheilua kohtaan. Suomen kansa on hänen kanssaan samoilla linjoilla. Tutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista haluaa huippu-urheiluun tasa-arvoa. Suoritus kuin suoritus, oli se miehen tai naisen, on ihan sama asia ja samanarvoinen, kertovat tutkimukset.