RS 46/20: Ruotsinsuomalaisia uutuuskirjoja

Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut jäivät tänä syksynä koronaepidemian vuoksi järjestämättä, ne on siirretty kevääseen 2021, mutta ruotsinsuomalaiset kirjailijat ovat ahkeroineet pandemiasta huolimatta. Lähiaikoina julkaistaan monta ruotsinsuomalaista uutuusteosta.

Toimittaja-kirjailija Maarit Turtiaiselta on vuoden 2021 alussa tulossa romaani Marttinansaari, joka on osittain hänen oman sukunsa pakolaisuudesta kertova tarina. Turtiainen on aikaisemmin julkaissut romaanit Punainen paasto (2012) ja Eilisen seitit (2015).

Göteborgilaiselta kirjailija Leo Ylitalolta on alkuvuodesta tulossa uusi romaani Hyvästi häpeä. Ylitalo julkaisi esikoisromaaninsa Sururisti vuonna 2016, ja se voitti Kaisa Vilhuinen -kirjallisuuspalkinnon seuraavana vuonna.
Vuonna 2017 häneltä ilmestyi romaani Banaanitalo ja 2019 romaani Kuningattaren kellonsoittaja.

Keijo Winsténin uusin kirja, runoteos nimeltä Kiirastuli ilmestyi muutama päivä sitten. Winsténiltä on aikaisemmin ilmestynyt kymmenen kirjaa. Winstén on menestynyt hyvin Lahden Runomaraton -kilpailussa ja hänen runojaan on luettu muun muassa Sisuradiossa.

Ruotsin Suomalainen -lehden Eskilstunan aluetoimittaja Matti Pilhjerta on parhaillaan viimeistelemässä antologiaa nimeltä Mekin tulimme tänne Sörmlantiin. Antologiassa 31 Sörmlannin ruotsinsuomalaista kertoo elämäntarinansa.

Paikallisia antologioita on parhaillaan tekeillä eri puolilla maata, muun muassa Botkyrkassa, Enköpingissä ja Haningessa.