RS 46/19: I Finland är boken en stor sak

På Helsingfors bokmässa som hölls i slutet av oktober sattes ett nytt besöksrekord. På fyra dagar hade bokmässan närmare 92 000 besökare, vilket är drygt 6 000 fler än i fjol. En stor del av de nytillkomna besökarna var unga vuxna och barnfamiljer.

Den kommande helgens Sverigefinska bok- och kulturmässa som firar sitt tioårsjubileum har också ökat sitt besökarantal år för år.

De sverigefinska författarna är i centrum på mässan men även författare från Finland presenteras varje år. I fjol deltog till exempel Antti Tuuri och Kjell Westö.

Minna Maijala och Outi Pakkanen är två författare från Finland som presenteras i år. Man lyfter också fram Minna Canth och Kalle Päätalo.

Minna Maijala är en facklitterär författare och litteraturhistoriker som är specialiserad på Minna Canth. Maijalas Canthbiografi Herkkä, Hellä, hehkuvainen som kom ut 2014 gav en ny bild av Canth. Boken nominerades också till Fack-Finlandiapriset.

Outi Pakkanen har skrivit 28 spänningsromaner vars händelser är förlagda till Helsingfors. Grafiker Anna Laine som är böckernas matlagningsintresserade huvudperson är en iakttagare som hamnar i överraskande situationer.

Teman som har med kvinnorollen att göra spelar en viktig roll i Pakkanens böcker. I slutet av varje bok finns recepten till de maträtter som har tillagats i boken. På mässan presenterar Pakkanen sin senaste deckare Helmimies som är ett rafflande spänningsdrama som handlar om två bröder från Helsingfors.

Den sverigefinska bok- och kulturmässan hålls lördagen den 16 november klockan 10–18 på Finlandsinstitutet i Stockholm.