RS 45/18: Ruosukulttuuri kukoistaa viikonloppuna

Ruotsinsuomalaiset kirjamessut ovat jälleen vuorossa ensi lauantaina 10. marraskuuta klo 11–17, Tukholman Suomen Instituutin tiloissa.
Messuilla kuullaan monia mielenkiintoisia puheenvuoroja. Kirjailija Antti Tuuri kertoo ruotsinsuomalaista nykyhistoriaa käsittelevästä uutuuskirjastaan Aavan meren tuolla puolen, toimittaja Pia-Mari Suomela haastattelee.

Kirjamyynti on messuilla keskeisessä osassa.
Professori Juhani Niemi ja toimittaja Liisa Paavilainen jakavat nuorten kirjoituskilpailun palkinnot ja Spoken word-artisti, rappari Jami Faltin esiintyy.

Messuilla luodataan myös Suomen historiaa. Kirjailija Sirpa Kähkönen, valtiopäiväedustaja Maarit Feldt-Ranta ja kirjailija Emelie Enckell käyvät keskustelun aiheesta ”100 vuotta sisällissodan jälkeen”, paneelin juontaa toimittaja Liisa Paavilainen.

Myös ruotsinsuomalaisesta lastenkirjallisuudesta keskustellaan. Paneelissa ovat mukana lastenkirjailijat Eya Le Wartie, Otso Kortekangas, Panu Savolainen, Aulis Kytömäki, Sebastian Matar, Marja Siekkinen ja Tuula Pere, keskustelun juontaa dosentti Satu Gröndahl.

Messuilla useat kymmenet ruosukirjailijat esittelevät teoksiaan. Tapahtumassa on esillä ruotsinsuomalaisten taiteilijoiden näyttely.

Ensimmäisen ja toisen polven ruotsinsuomalaiset julkaisevat vuosittain valtavan määrän erityyppisiä kirjoja sekä suomeksi että ruotsiksi, aina faktateoksista fiktioon ja runouteen.
Messuista onkin viime vuosina kasvanut merkittävä ruotsinsuomalaista identiteettiä vahvistava kulttuurifoorumi.