RS 45/17: Sverigefinska kulturhelgen

Sverigefinska bokmässan hålls lördagen den 11 november kl. 10–18 på Finlandsinstitutet i Stockholm. Vid årets mässa bjuds publiken på många intressanta anföranden. Asko Sahlberg berättar om sin nya bok Amandan maailmat och han underhåller publiken även med ett skönlitterärt stand up-uppträdande.

Redaktör Liisa Paavilainen intervjuar författaren Tiina Laitila Kälvemark som berättar om sin nya roman Seitsemäs kevät.
Professor Juhani Niemi intervjuar Leo Ylitalo som vann Kaisa Vilhuinen-priset 2017 och som just har gett ut sin nya roman Banaanitalo.
I sin andra roman Den berusade Björnen i Bergslagen berättar Petteri Nuottimäki om hur en mystisk uppenbarelse blir ett turistmål i en liten by som kämpar i ekonomiska svårigheter. Nuottimäki intervjuas av universitetslektor Outi Oja.

Mässan får även besök från Finland. Kjell Westö som har vunnit många litterära priser berättar om sin nya roman Den svavelgula himlen.
Tapani Suominen som har arbetat som kulturattaché på Finlands ambassad i Stockholm har skrivit en fiktiv humoristisk skälmroman Virastomestarin talvi om vad som händer i kulisserna på ambassaden.
Finlands mest kände och mest belönade skräckförfattare Marko Hautala berättar om hur man skriver skräckhistorier.

Tiotals sverigefinska författare presenterar sina verk på mässan.
Dessutom offentliggörs vinnarna av en skrivartävling för barn och årets sverigefinska konstnär.

Under de senaste åren har bokmässan utvecklats till ett viktigt kulturforum som stärker den sverigefinska identiteten.

Första och andra generationens sverigefinländare ger varje år ut ett stort antal böcker av olika slag på finska och svenska, allt från fakta till fiktion och poesi.
Några sverigefinska författare är i dag bosatta i Finland och förvånansvärt många svenska författare har sina rötter i Finland. Begreppet sverigefinskhet och den sverigefinska litteraturen är ett vitt begrepp – och evenemanget har också tillväxtpotential.