RS 45/16: Sverigefinska evenemang under den närmaste tiden

Stämningen är hög på julmarknaden vid Sverigefinska skolan i Göteborg. bild: rs arkiv / anita seppälä
Stämningen är hög på julmarknaden vid Sverigefinska skolan i Göteborg. bild: rs arkiv / anita seppälä

Årets Sverigefinska bok- och kulturmässa hålls nu på lördag den 12 november kl. 10–17 i Finlandsinstitutet i Stockholm. På plats finns tiotals sverigefinska författare och två av den finska litteraturvärldens mest framstående författare: Finlandiaprisvinnaren Laura Lindstedt och veteranförfattaren Antti Tuuri.
I det övriga programmet finns bland annat Mukulatfest-program för barn, konstutställningar och berättarcafé. Detaljerad information står att läsa i tidningens mässbilaga.

Galan Sverigefinnar 2016 anordnas också i Finlandsinstitutet i Stockholm fredagen den 18 november kl. 18–21. Vid galan koras Årets sverigefinne, Årets unga sverigefinne och Årets vardagshjälte.
Anna Järvinen är årets galaartist. Sisuradio sänder direkt från galan från klockan 19.00 och galan kan även följas via webben genom nyhetsprogrammet Uutiset på SVT.

Julen närmar sig och ett säkert tecken på det är de sverigefinska julmarknaderna. Sverigefinska skolan i Stockholm ordnar en julmarknad lördagen den 26 november kl. 11–15. Sverigefinska skolan i Göteborg håller sin julmarknad lördagen den 3 december kl. 10–15.

Det självständiga Finlands 100-årsjubileum närmar sig. Sverigefinska samfund över hela landet ordnar under 2017 en rad arrangemang för att fira Finland 100 år.

En del arrangemang som är relaterade till jubileumsåret hålls redan under det här året.
En dokumentärfilm om sverigefinländarna i Trollhättan har premiär på Finlands självständighetsdag. Filmens producent Karita Lehikoinen-Stedt är uppvuxen i Trollhättan och har genomgått där grundskolan på finska.

Den timslånga dokumentären är finansierad med bidrag från det finska förvaltningsområdet och stadens anslag för firandet av Finland 100 år. Även den lokala finska föreningen deltar i projektet.
Man borde satsa betydligt mer på dokumentation av finländarnas levnadsöden i Sverige. Trollhättans filmprojekt är ett utmärkt exempel och en bra förebild för andra kommuner.