RS 45/16: Lähiaikojen ruosutapahtumia

Göteborgin ruotsinsuomalaisen koulun joulumarkkinoilla on tunnelmaa. kuvat: rs arkisto / anita seppälä
Göteborgin ruotsinsuomalaisen koulun joulumarkkinoilla on tunnelmaa. kuvat: rs arkisto / anita seppälä

Tämän vuoden ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut järjestetään tulevana lauantaina 12. marraskuuta klo 10-17 Tukholman Suomen instituutissa. Paikalla on useita kymmeniä ruotsinsuomalaisia kirjailijoita sekä kaksi kirjallisuusmaailman huippunimeä Suomesta: Finlandiavoittaja Laura Lindstedt ja veteraanikirjailija Antti Tuuri.
Muuhun ohjelmaan kuuluu muun muassa Mukulat fest -ohjelmaa lapsille, taidenäyttelyja tarinakahvila. Tarkemmat tiedot löytyvät lehden messuliitteestä.

Ruotsinsuomalaiset 2016 -gaala järjestetään samoin Tukholman Suomen instituutissa perjantaina 18. marraskuuta klo 18-21. Gaalassa palkitaan vuoden Ruotsinsuomalainen, Nuori Ruotsinsuomalainen ja Arjen sankari.
Gaala-artistina toimii Anna Järvinen. Sisuradio lähettää gaalan suorana klo 19.00 alkaen ja ohjelmaa voi seurata myös SVT Uutisten kotisivulta.

Joulunaika lähestyy ja yksi varma merkki siitä ovat ruotsinsuomalaiset joulumarkkinat. Muun muassa Tukholman ruotsinsuomalainen koulu järjestää joulumyyjäiset lauantaina 26. marraskuuta klo 11-15 ja Göteborgin ruotsinsuomalainen koulu joulumarkkinat lauantaina 3. joulukuuta klo 10-15.

Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuosi lähestyy. Ruotsinsuomalaiset yhteisöt eri puolilla maata järjestävät suuren määrän erilaisia Suomi 100-tilaisuuksia vuoden 2017 aikana.

Juhlavuoteen liittyviä tapahtumia järjestetään jo tämän vuoden puolella.
Trollhättanin ruotsinsuomalaisista kertova dokumenttielokuva saa ensi-iltansa Suomen itsenäisyyspäivänä. Elokuvan tuottajana toimii Trollhättanissa kasvanut ja suomalaiset peruskoululuokat käynyt toimittaja Karita Lehikoinen-Stedt.

Tunnin mittaisen dokumentin rahoitus on järjestetty hallintoalueavustuksen ja kaupungin 100-vuotisjuhlamäärärahojen turvin ja myös paikallinen Suomi-seura on mukana hankkeessa.
Ruotsinsuomalaisten elämänkohtaloiden dokumentointiin tulisi satsata huomattavasti enemmän. Trollhättanin filmiprojekti on hyvä esimerkki ja toimintamalli muillekin paikkakunnille.