RS 45/32: Itsenäinen Suomi täyttää joulukuussa 106 vuotta

Itsenäisyyspäivän juhliin valmistautudutaan nyt monella taholla, kun itsenäinen Suomi täyttää 6. joulukuuta 106 vuotta. Monet ruotsinsuomalaiset yhdistykset ja tapahtumienjärjestäjät eri puolilla maata suunnittelevat parhaillaan itsenäisyyspäivän juhlien ohjelmaa ja järjestelyjä.

Linnan juhlien eli Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen television välityksellä on ruotsinsuomalaisten keskuudessa laajalle levinnyt ja suosituin tapa juhlistaa itsenäisyyspäivää.

Tänä vuonna presidentti Sauli Niinistö ja hänen rouvansa Jenni Haukio isännöivät itsenäisyyspäivän juhlavastanottoa viimeistä kertaa.

Linnan juhlia vietetään tänä vuonna teemalla ”ajat vaihtuvat”, tiedottaa tasavallan presidentin kanslia.

Presidenttipari kutsuu Helsingin Presidentinlinnassa järjestettävään Juhlavastaanottoon noin 1700 eri tavoin ja eri aloilla ansioitunutta suomalaista. Kutsujen postitus on jo alkanut.

Vastaanoton kunniavieraina on sotaveteraaneja ja lottia. Lisäksi juhlaan kutsutaan pitkän uran tehneitä henkilöitä, jotka ovat omalla alallaan toimineet tienraivaajina. Kutsuttujen joukossa on myös nuoria innovatiivisia osaajia, yhteiskunnan ja arjen turvallisuuden takaajia sekä tulevaisuuden menestystekijöiden parissa työskenteleviä henkilöitä. Erityistä huomiota on kiinnitetty tekoihin, joilla on tuettu lapsia ja nuoria.

Ruotsinsuomalaiset järjestävät itsenäisyyspäivän juhlia muun muassa Tukholman ja Göteborgin alueella sekä lukuisilla paikkakunnilla eri puolilla Ruotsia. Tarkat tiedot 6. joulukuuta -tilaisuuksista löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehden ilmoitussivuilta.