RS 45/21: ROKOTUSTODISTUS KÄYTTÖÖN YLI 100 HENGEN SISÄTILAISUUKSISSA 1. JOULUKUUTA ALKAEN

Sosiaaliministeri Lena Hallengren kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa viime viikolla, että Ruotsi  ottaa käyttöön rokotustodistusten kontrollin yli 100 hengen sisätilaisuuksissa.

Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi  urheilutilaisuudet, elokuva- ja teatteriesitykset ja konsertit.

Rokotustodistustarkastus  otetaan käyttöön 1. joulukuuta alkaen. Se koskee henkilöitä, jotka ovat 18-vuotiaita ja sitä vanhempia.

Vastuussa tarkastuksen järjestämisestä ovat tilaisuuden järjestäjät.

Ravintoloissa rokotustodistuksia ei tarkasteta, paitsi jos tiloissa on tarjolla musiikkia, tanssia tai viihde-esityksiä. Paikallisliikenteen kulkuneuvoja, kauppoja ja kouluja eivät uudet määräykset myöskään koske.

Jos yli 100 hengen sisätilaisuuteen osallistuvien rokotustodistuksia ei tarkasteta, ovat voimassa seuraavat koronarajoitukset: osallistujilla on oltava määrätty istumapaikka, osallistujaryhmien on pidettävä vähintään metrin etäisyys  toisiin seurueisiin ja samassa seurueessa saa olla enintään kahdeksan henkilöä.

Jos tilaisuuteen osallistujilla on rokotustodistus ja niiden tarkastus on tilaisuuden järjestäjien toimesta järjestetty, ei yllä olevia rajoituksia tarvita.

Uusien määräysten taustalla on kansanterveysviranomaisten ja hallituksen huoli sen johdosta, että koronatapausten määrä on jälleen kasvussa.

Rokotustodistuksia jakaa Ruotsissa E-Hälsomyndigheten. Sieltä todistuksen voi tilata joko sähköisesti tai kirjeitse.