RS 45/21: Nu kan Sverige få en kvinna som statsminister

De svenska socialdemokraterna valde på torsdagen finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare.

Hon blir med största sannolikhet Sveriges nästa statsminister – och den första kvinnliga statsministern i Sveriges historia.

54-åriga Andersson har varit statsminister Stefan Löfvens förtrogna parhäst och landets finansminister i sju års tid. Hon har bakom sig en lång karriär i partiet och statsförvaltningen och var bland annat överdirektör på Skatteverket åren 2009–2012.

Andersson är känd som en rättfram, orädd och kompetent person. I sin ungdom var hon framgångsrik tävlingssimmare. Den nya partiledaren saknar inte målmedvetenhet och det kommer också att behövas för det kommande riksdagsvalet under hösten 2022 närmar sig med väldig fart.

De nordiska länderna har varit föregångare i fråga om kvinnliga statschefer. Vigdis Finnbogadottir som var Islands president 1980–1996 var världens första folkvalda kvinnliga statschef.

I Norge valdes Gro Harlem Brundtland 1981 till Nordens första kvinnliga statsminister. Efter det ledde hon den norska regeringen i flera omgångar.

Finland fick sin första kvinnliga president år 2000 när Tarja Halonen valdes att efterträda Martti Ahtisaari. Halonen var landets president i två perioder, åren 2000–2012.

Anneli Jäätteenmäki var Finlands första kvinnliga statsminister, men hennes karriär på denna post blev bara 69 dagar lång, från april till juni 2003.

I december 2019 fick Finland åter en kvinnlig statsminister av 34-åriga Sanna Marin. Marin var också Finlands genom tiderna yngsta statsminister. Marins regering är historisk även på grund av att landets samtliga regeringspartier leds av kvinnor varav fyra dessutom är i trettioårsåldern.