RS 45/21: Nainen pääministerinä – nyt se on mahdollista myös Ruotsissa

Ruotsin sosiaalidemokraatit valitsivat torstaina puolueensa johtoon valtionvarainministeri Magdalena Anderssonin.

Hänestä tulee mitä todennäköisimmin Ruotsin seuraava pääministeri – ja kuningaskunnan historian ensimmäinen naispääministeri.

Andersson, 54, on ollut pääministeri Stefan Löfvenin luotettu aisapari ja valtionvarainministeri seitsemän vuoden ajan. Hän on tehnyt pitkän uran puolueessa ja valtionhallinnossa toimien mm. Ruotsin verohallinnon ylijohtajana vuosina 2009-2012.

Andersson tunnetaan suorapuheisena, pelottamana ja pätevänä. Nuoruudessaan hän oli menestyvä kilpauimari. Määrätietoisuutta uudelta puoluejohtajalta ei puutu, ja sitä tarvitaan, sillä syksyn 2022 valtiopäivävaalit lähenevät hurjaa vauhtia.

Mitä naispuolisiin valtionpäämiehiin tulee, Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijöitä. Vigdis Finnbogadottir, Islannin presidentti vuosina 1980–1996, oli maailman ensimmäinen naispuolinen valtionpäämies.

Norjan Gro Harlem Brundtland valittiin vuonna 1981 Pohjoismaiden ensimmäiseksi naispääministeriksi. Sen jälkeen hän toimi Norjan hallituksen vetäjänä useamman kerran.

Suomi sai ensimmäisen naispresidentin vuonna 2000, kun Tarja Halonen valittiin Martti Ahtisaaren seuraajaksi. Halonen toimi virassa täydet kaksi kautta 2000-2012.

Anneli Jäätteenmäki oli Suomen ensimmäinen naispääministeri, mutta hänen uransa jäi vain 69 päivän mittaiseksi kestäen huhtikuusta kesäkuuhun vuonna 2003.

Joulukuussa 2019 Suomen pääministerin paikan valloitti jälleen nainen, kun Sanna Marin valittiin tehtävään. 34-vuotias Marin oli sitä paitsi Suomen nuorin pääministeri kautta aikojen. Marinin hallitus jää historiaan myös siksi, että kaikkia Suomen hallituspuolueita johtaa nainen, joista neljä on kolmekymppisiä.