RS 45/19: Några ord om böcker

Den sverigefinska litteraturen är åter aktuell, inte minst tack vare den Sverigefinska bok- och kulturmässan som firar 10-årsubileum den 16 november.

En av de mest intressanta författarna som besöker mässan är den sverigefinska konstnären Helena Kallio-Koski. I våras fick hon Kaisa Vilhuinen-priset för sitt debutverk Kristallit rukiin muruset.

En kort tid därefter gav hon ut diktsamlingen Ei se sitä ole som hon också har illustrerat.

Nina Wähä är en annan intressant författare som kommer till bokmässan. Nina Wähäs roman Testamente som är nominerad till Augustpriset är en släktkrönika från finska Tornedalen.

Bokens författare Nina Wähä är uppvuxen i Stockholm men har sina rötter i Aapajärvi i Torneå där hon levde sina första levnadsår.

Testamente är Wähäs tredje bok. Hennes debutverk S som i syster kom ut 2007. Boken handlar om relationen mellan två systrar som växte upp på olika håll. Tre år senare kom Titta inte bakåt! där hon parallellkopplar två olika generationers liv.

Wähä som skriver på svenska har tidigare varit sångerska i ett indiepopband och har även spelat huvudrollen i filmen Babylonsjuka. Hennes nya roman Testamente kommer ut på finska nästa år.

Utöver de två ovannämnda författarna presenterar många fler sverigefinska författare sina nya verk på bokmässan. Mässan får även besök av författare från Finland. Närmare information om programmet och höstens övriga kulturarrangemang finns att läsa på annons- och kultursidorna i tidningen Ruotsin Suomalainen.