RS 45/19: Kirjasta Wähän

Ruotsinsuomalainen kirja on jälleen aktuelli, eikä vähiten 16. marraskuuta 10-vuotisjuhliaan viettävien ruotsinsuomalaisten kirja- ja kulttuurimessujen ansiosta.

Yksi messuille saapuvista mielenkiintoisista kirjoittajista on ruotsinsuomalainen taiteilija Helena Kallio-Koski. Hän sai keväällä Kaisa Vilhuinen -palkinnon esikoisteoksestaan Kristallit rukiin muruset.
Pian sen jälkeen hän julkaisi runokokoelman nimeltä Ei se sitä ole, joka on kuvitettu hänen omilla töillään.

Nina Wähä on toinen mielenkiintoinen messuille saapuva kirjailijanimi. Ninan Wähän August-palkintoehdokkaaksi nimitetty Testamente on sukukronikka Suomen Tornionlaaksosta.
Tukholmassa kasvaneen kirjailijan suomalaiset juuret ovat Torniossa Aapajärvellä, missä hän vietti ensimmäiset elinvuotensa.

Testamente on Wähän kolmas kirja, hänen esikoisteoksensa, kahden erilleen kasvaneen sisaren suhteesta kertova S som i syster ilmestyi 2007, ja kolme vuotta myöhemmin ilmestynyt Titta inte bakåt! kuljettaa rinnakkain kahden sukupolven tarinaa.
Indie-pop -yhtyeen solistina toiminut, Babylonsjukan-elokuvan pääosaa näytellyt Wähä kirjoittaa ruotsiksi. Uutuusteos Testamente ilmestyy suomeksi ensi vuonna.

Kirjamessuilla on esittelyssä kahden edellä mainitun lisäksi muiden ruotsinsuomalaisten kirjailijoiden uutuusteoksia ja Suomesta saapuu myös kirjailijavieraita. Tarkemmat tiedot messuohjelmasta sekä muista syksyn kulttuuritapahtumista löytyvät Ruotsin Suomalainen-lehden ilmoitus -ja kulttuurisivuilta.