RS 44/18: Valfeber råder i Finland

Det råder valfeber i Finland inför riksdagsvalet i april 2019.

Ett generationsskifte är på gång i vårens val.
Många av de gamla rävarna är på väg att lämna sina riksdagsplatser. Det är framför allt många centerpartister som tillhör efterkrigsgenerationen som har valt att pensionera sig under våren.
Förändringen är exceptionellt stor.

Centerns riksdagsledamöter Mikko Alatalo (67 år, Birkaland), Kauko Juhantalo (69, Satakunda), Timo Kalli (71, Satakunda), Niilo Keränen (68, Uleåborg), Seppo Kääriäinen (70, Savolax-Karelen), Mauri Pekkarinen (70, Mellersta Finland), Markku Rossi (62, Savolax-Karelen) och Tapani Tölli (67, Uleåborg) har meddelat att de inte ställer upp till omval.

Alla dessa tunga centerprofiler är rutinerade politiker som har varit partiets röstmagneter. Mikko Alatalo och Kauko Juhantalo har varit dragplåster i sina valdistrikt och likaså Seppo Kääriäinen och Markku Rossi i Savolax-Karelen.

Utöver dem kommer ytterligare fem namnkunniga politiker att saknas på Centerns valsedlar, nämligen Paavo Väyrynen, Paula Lehtomäki, Elsi Katainen, Olli Rehn och Mirja Vehkaperä.

Den nya situationen har resulterat i en rejäl valfeber bland partiets fotfolk. Vetskapen om att ett stort antal riksdagsplatser nu blir lediga får många unga att ställa upp i valet och både kandidaterna och deras stödtrupper positionerar sig på nytt.

Andra kända politiker som har avsagt sig sina riksdagsplatser är Vänsterförbundets Kari Uotila, Samlingspartiets Pertti Salolainen, Svenska Folkpartiets Stefan Wallin och De Grönas Jani Toivola. Bland Socialdemokraterna har Lauri Ihalainen, Riitta Myller och Eero Heinäluoma valt att inte ställa upp för omval.

Ett antal av de gamla veteranerna som Vänsterförbundets Esko Seppänen och Socialdemokraternas Risto Kuisma, Johannes Koskinen och Kimmo Kiljunen ställer dock upp i valet.

Det finska riksdagsvalet är uppdelat i 13 valdistrikt. I Sverige bor ca 130 000 finska medborgare med rösträtt i de allmänna valen i Finland.
Om sverigefinländarna skulle ha ett eget valdistrikt skulle de få 6–8 riksdagsmandat i den finska riksdagen. Till exempel Satakunda valdistrikt får 8 och Lapplands valdistrikt 7 riksdagsmandat i den nya riksdagen som väljs i april.

Det 38:e riksdagsvalet i Finland anordnas söndagen den 14 april 2019 då man väljer 200 riksdagsledamöter för mandatperioden 2019–2023.
Förhandsröstningen äger rum i Sverige 3–6.4.2019. Närmare uppgifter om vallokalerna publiceras i vår tidning i god tid före valet.