RS 44/18: Tasavallassa tapahtuu

Suomi-neito on jälleen vaalikuumeen kourissa, kun tasavalta valmistautuu huhtikuussa 2019 pidettäviin valtiopäivävaaleihin.

Suomen kevään vaaleissa on tapahtumassa sukupolvenvaihdos. Monet vanhat konkarit jäävät pois. Erityisesti tämä koskee Suomen Keskustaa, jonka eduskuntaryhmästä suurten ikäluokkien edustajien eläkkeellejäänti läjäytyy keväälle 2019.
Muutos on poikkeuksellisen suuri.

Keskustaedustajat Mikko Alatalo (67 vuotta, Pirkanmaa), Kauko Juhantalo (69, Satakunta), Timo Kalli (71, Satakunta), Niilo Keränen (68, Oulu), Seppo Kääriäinen (70, Savo-Karjala), Mauri Pekkarinen (70, Keski-Suomi), Markku Rossi (62, Savo-Karjala) ja Tapani Tölli (67, Oulu) ovat ilmoittaneet, etteivät lähde ehdokkaaksi.

Keskustan luopuvat raskassarjalaiset ovat paitsi politiikan kovan luokan ammattilaisia, myös puolueensa ääniharavia. Mikko Alatalo ja Kauko Juhantalo ovat vaalipiiriensä vetonauloja, samoin Savo-Karjalan Seppo Kääriäinen ja Markku Rossi.

Edellisten lisäksi keskustan listoilta puuttuu seuraavissa vaaleissa viisi nimekästä poliitikkoa: Paavo Väyrynen, Paula Lehtomäki, Elsi Katainen, Olli Rehn ja Mirja Vehkaperä.

Keskustan kenttäväen keskuudessa tilanne on synnyttänyt vaalikiiman. Tieto kansanedustajapaikkojen vapautumisesta nostaa nuoria ehdolle ja näkyy siinä, että ehdokkaat ja tukiryhmät ovat asettumassa ihan uuteen asentoon.

Muissa puolueissa eduskunnasta poisjääviä tunnettuja nimiä ovat vasemmistoliiton Kari Uotila, kokoomuksen Pertti Salolainen, RKP:n Stefan Wallin, vihreiden Jani Toivola. Sosialidemokraateista jäävät pois Lauri Ihalainen, Riitta Myller ja Eero Heinäluoma.

Mutta löytyy myös vanhoja konkareita, jotka halajavat takaisin Arkadianmäelle, kuten Vasemmistoliiton Esko Seppänen ja SDP:n Risto Kuisma, Johannes Koskinen ja Kimmo Kiljunen.

Suomen eduskuntavaaleissa on 13 vaalipiiriä. Ruotsissa asuu noin 130 000 Suomen kansalaista, jotka ovat äänioikeutettuja Suomen valtiollisissa vaaleissa.
Jos ruotsinsuomalaisilla olisi oma vaalipiiri, vastaisi se 6–8 edustajapaikkaa Suomen eduskunnassa. Esimerkiksi Satakunnan vaalipiiri saa 8 ja Lapin vaalipiiri 7 kansanedustajapaikkaa huhtikuussa valittavaan eduskuntaan.

Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Niissä valitaan 200 kansanedustajaa Suomen eduskuntaan vaalikaudelle 2019–2023.
Ennakkoäänestys Ruotsissa on 3.–6.4.2019, tarkemmat tiedot äänestyspaikoista löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehdestä hyvissä ajoin ennen vaaleja.