RS 44/16: Muumi – tunnetuin suomalainen tavaramerkki Ruotsissa

Muumi-kirjat ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet maailman suosituimpiin lastenkirjoihin. Tove Jansson aloitti Muumiperheensä kanssa ahkeroimisen jo 1940-luvulla, mutta muumit ja heidän maailmansa ovat yhä ajankohtaisia.

Janssonin huomiot elämänmenosta pätevät yhtä hyvin tänä päivänä kuin 50-60 vuotta sitten. Muumeissa on samalla kertaa kevytmielisyyttä ja syvällistä taituruutta oivaltaa ihmismielen kiemuroita. He taitavat vinoilla ahneille ja turhamaisille. Pikkumaisuuksille he viittaavaat kintaalla – ja kaikki sujuu huumorin höysteellä.

Peikon ja kirjailijan maailma on salamyhkäisen humoristinen.
Muumilaaksosssa eletään ajatonta elämää, joka koskettaa ja viihdyttää kaikenikäisiä, niin lapsia kuin aikuisia.

Muumihahmon luoja Tove Jansson kuvitti itse kirjansa ja hänen muumituotantoonsa kuuluvat myös sarjakuvat ja näytelmät.
Hänen Muumipeikko-sarjakuvaansa on julkaistu sanomalehdissä yli 40 maassa, ensimmäisen kerran jo vuonna 1954 englantilaisessa Evening News -lehdessä.

Elokuvat, tv-sarjat ja muu Muumihahmon ympärille syntynyt kaupallinen toiminta, joka sisältää valtavan kirjon erilaisia Muumituotteita, on suuren luokan liiketoimintaa.

Muumihahmon kaupallisia oikeuksia hallinnoi Tove Janssonin veljentyttären Sophia Janssonin omistama Moomin Characters Oy Ltd. Yritys ei itse valmista mitään, vaan myy vuosittain lisenssejä Muumi-tuotteisiin miljoonien eurojen arvosta.

Lapset ja lapsiperheet kaikkialla maailmassa rakastavat Tove Janssonin muumihahmoja. Muumi onkin yksi tunnetuimpia suomalaisia tuotteita maailmassa ja ylivoimaisesti tunnetuin ja suosituin suomalainen tavaramerkki Ruotsissa.

Lähiaikoina Tukholmassa avataan lapsille tarkoitettu muumikahvila ja muita samantyypisiä muumihankkeita on vireillä monella suunnalla.

Tove Janssonin monipuolista tuotantoa on parhaillaan nähtävillä Millesgårdenin taidemuseossa Lidingössä. Näyttelyssä on monipuolisesti nähtävillä Janssonin teoksia monumentaalimaalauksista muumihahmoihin.
Ateneumin tuottama kiertonäyttely on esillä tammikuun 22. päivään saakka.