RS 44/16: Mumin – det mest kända finska varumärket i Sverige

I flera årtionden har Muminböckerna hört till världens mest populära barnböcker. Tove Jansson började arbeta med Muminfamiljen så tidigt som på 1940-talet, men Mumintrollen och deras värld är högst aktuella än i dag.

Janssons iakttagelser av livet är lika allmängiltiga nu som för 50–60 år sedan. Mumintrollen representerar både lättsinne och en djup förmåga att förstå det mänskliga sinnets skiftande natur. De har en förmåga att driva med det snåla och koketta och de struntar totalt i småaktigheter – och kryddar allt med en rejäl dos humor.

Såväl Mumintrollets som författarens egen värld är både hemlighetsfulla och humoristiska.
I Mumindalen lever man i en tidlös tid som berör och roar alla åldrar, både barn och vuxna.

Tove Jansson som skapade Muminkaraktärerna illustrerade själv sina böcker. I hennes Muminproduktion ingår även serier och teaterpjäser.
Janssons Mumintroll-serier har publicerats i tidningar i över 40 länder, första gången redan 1954 i den brittiska tidningen Evening News.

En enorm affärsverksamhet som omfattar både filmer, TV-serier och annan kommersiell verksamhet och ett enormt utbud av Muminprodukter har uppkommit kring Muminkaraktärerna.

De kommersiella rättigheterna för Muminfigurerna förvaltas av företaget Moomin Characters Oy Ltd som ägs av Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson. Företaget har inte någon egen tillverkning utan säljer endast licenser, vars totala värde uppgår till flera miljoner euro om året.

Barn och barnfamiljer över hela världen älskar Tove Janssons Muminfigurer. Mumin är en av de mest kända finländska produkterna i världen och det överlägset mest kända och mest populära finska varumärket i Sverige.

Inom en snar framtid får Stockholm ett eget Mumincafé för barn, och liknande projekt planeras även på andra håll.

Just nu presenteras Tove Janssons mångsidiga produktion på konstmuseet Millesgården på Lidingö. Utställningen består av ett brett utbud av Tove Janssons verk från monumentalmålningar till Muminfigurerna.
Vandringsutställningen som är producerad av konstmuseet Ateneum i Helsingfors kommer att visas fram till den 22 januari.