RS 44/22: Miten käy linnan juhlien tänä vuonna?

Suomen kansa juhlii Suomen 105. itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta. Ruotsinsuomalaisten keskuudessa yleisin tapa juhlistaa itsenäisyyttä on Linnan juhlien eli Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen kotisohvalta käsin television välityksellä.

Yleisradio on perinteisesti lähettänyt Linnan juhlat suorana lähetyksenä kanavillaa ja vastaanotto lähetetään myös TVFinlandin kautta.

Menossa on kolmas vuosi peräkkäin, kun itsenäisyyttä juhlitaan poikkeusoloissa.

Vuonna 2020 korona jylläsi, ja presidentti kutsui Linnan juhliin vain pienen ja valikoidun ryhmän kutsuvieraita ja toimittajia. Linnan juhlat televisioitiin silti ja kansalaiset saivat nauttia juhlista sekä tunnelmapaloista eri puolelta Suomea.

Vuoden 2021 presidentinlinnan vastaanotto peruttiin kokonaan heikentyneen koronavirustilanteen takia. Suomen kansa vietti itsenäisyyspäivää jo toisen kerran koronan varjossa. Mutta viruksen kanssa oli opittu elämään, ja lähes kaikista rajoituksista oli vuoden 2021 lopussa luovuttu. Ruotsinsuomalaisetkin järjestivät perinteen mukaan monia itsenäisyyspäivän juhlia eri puolilla maata.

Tänä vuonna Linnan juhlien tilanne on vielä auki, mutta todennäköisesti vastaanotto järjestetään. Presidentti Sauli Niinistö on luvannut, että viime vuoden peruttuun juhlaan kutsutut saavat kutsun myös 6. joulukuuta 2022 vastaanotolle.

Vuosi 2022 on ollut Euroopassa kuohuvaa aikaa. Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittinen asema ja koko eurooppalainen turvajärjestys on mullistunut muutamassa kuukaudessa.

Suomalaisten päämääränä on turvata kansakunnan edut ja itsemääräämisoikeus myös muuttuneissa oloissa.

Tänä vuonna Suomen itsenäisyyys ja itsenäisyyspäivän vietto koetaan tärkeämmäksi kuin koskaan.