RS 44/22: Blir det något firande av självständighetsdagen i presidentslottet i år?

Det finska folket firar landets 105:e självständighetsdag den 6 december. En stor del av sverigefinnarna firar självständighetsdagen genom att följa mottagningen från presidentslottet från tv-soffan hemma.

Rundradion har traditionellt sänt festligheterna på slottet som direktsändning på sina kanaler och man har även kunnat följa mottagningen genom TV Finland.

Det här är tredje året i rad som självständighetsfirandet äger rum i undantagsförhållanden.

År 2020 inbjöd presidenten bara en liten utvald skara gäster och journalister till slottet på grund av coronaviruset.

Firandet sändes dock på tv och tittarna fick även följa arrangemangen på flera andra orter i Finland.

År 2021 ställdes självständighetsfirandet in helt på grund av den försämrade coronasituationen.  Det var andra året i rad som det finska folket firade sin självständighetsdag i skuggan av coronakrisen.

Nu har man lärt sig att leva med viruset och i slutet av 2021 hävdes alla restriktioner. Även sverigefinnarna ordnade självständighetsfiranden på olika håll i landet.

I år är det fortfarande oklart hur det blir med firandet, men mottagningen på presidentens slott blir sannolikt av. President Sauli Niinistö har lovat att alla som fick en inbjudan i fjol blir inbjudna även till årets mottagning den 6 december.

År 2022 har varit ett turbulent år i Europa. Finlands och Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska situation och hela den europeiska säkerhetsordningen har förändrats på några månader.

Finländarna har som mål att trygga nationens intressen och självständighet även under de nya förhållandena.

I år upplevs Finlands självständighet och firandet av självständighetsdagen som viktigare än någonsin.