RS 44/21: PÄÄKALLOT TAKAISIN ISÄNMAAN MULTIIN – KANSALAISAKTIVISMIN ANSIOSTA

Ruotsin Karoliinisessa instituutissa säilytetään  Suomesta vuonna 1873 ryöstettyjä vainajia ja heidän ruumiinosiaan. Vainajia on noin 80 kappaletta, joista osasta tallessa vain pääkallot.

Suuri osa niistä on peräisin Pälkäneen rauniokirkon hautausmaalta. Pälkäneen lisäksi ihmisjäänteitä on viety Enon, Pielaveden ja Rautalammin seurakuntien hautausmailta.

Jäänteet kaivettiin haudoista rotututkimuksen nimissä. Pääkallojen kerääminen oli osa ruotsalaisen antropologin ja Karoliinisen instituutin professori Gustaf Retziuksen tutkimusryhmän matkaa vuonna 1873. Matka suuntautui muun muassa Hämeeseen ja Karjalaan.

Suomi valmistautuu parhaillaan virallisesti pyytämään Suomesta vietyjen pääkallojen palautusta. Palautuspyyntöä valmistellaan nyt opetus- ja kulttuuriministeriössä.  Ministeriöstä kerrotaan, että luovutuspyynnön kanssa tullaan etenemään rivakassa tahdissa.

Karoliinisessa instituutissa säilytettävistä kalloista yli puolet on kotoisin Pälkäneeltä.

Pälkäneen kirkkoherra  Jari Kemppainen on toiminut  aktiivisesti pääkallojen palautuksen puolesta sen jälkeen, kun ruotsinsuomalainen aktivistiryhmä otti häneen yhteyttä kolmisen vuotta sitten.

Kyse on ryhmästä nimeltä Kommitten för återlämnandet av finska kvarlevor. Ryhmän jäseninä  on tunnettuja  ruotsinsuomalaisia järjestöaktivisteja Botkyrkan Suomi-seurasta.

Pälkäneen seurakunta on yhtenä allekirjoittajana Karoliiniselle instituutille luovutetussa adressissa, jossa  vaadittiin pääkallojen palauttamista.  Tämän lisäksi kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen.  Kiurun mielestä Suomen tiede- ja kulttuuriministerin tulisi ottaa pikaisesti yhteyttä Ruotsiin ryöstettyjen pääkallojen ja vainajien palauttamiseksi.

Suomen opetusministeriö ja poliitikot ovat heränneet – lähes 150 vuotta sitten Ruotsiin viedyt suomalaisten vainajien jäänteet halutaan takaisin Suomeen.

Pälkäneen pääkallojupakka osoittaa, että ruotsinsuomalaisen kansalaisaktivismin avulla voidaan vaikuttaa ja saada aikaan merkittäviäkin yhteiskunnallisia asioita.