RS 44/20: Tähtiä politiikan taivaalla

Ruotsi voi saada ensimmäisen suomenkielisen puoluejohtajan. Ruotsinsuomalainen valtiopäiväedustaja Annika Hirvonen ilmoitti syyskuussa, että hän pyrkii Ympäristöpuolueen (Miljöpartiet) äänitorveksi.

31-vuotias  toisen kauden valtiopäiväedustaja Sundbybergistä toimii Ympäristöpuolueen valtiopäiväryhmän puheenjohtajana sekä puolueensa puhemiehenä integraatio- ja koulutuskysymyksissä.

Annika aloitti uransa kunnallispolitiikassa 18-vuotiaana. Hän on toiminut Sundbybergin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen jäsenenä sekä kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtajana.

Ympäristöpuolueen uusi johto valitaan tammikuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa. Ympäristöpuolueen naispuolisen äänitorven paikka vapautui, kun  tehtävän tämänhetkinen  hoitaja ympäristöministeri Isabella Lövin ilmoitti elokuussa jättävänsä politiikan.

Naispuolisen puoluejohtajan paikasta  kilvoittelee seitsemän muuta ehdokasta, muun muassa tasa-arvoministeri Åsa Lindhagen. Annika Hirvosella on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi, koska hänellä on vahva kannatus puolueensa kenttäväen keskuudessa.

Ruotsin valtiopäivillä on suomalaistaustaisia edustajia kaikissa puolueissa. Ruotsinsuomalaisten asiaa edistävien aloitteiden tekijöinä ovat kuluvan vaalikauden aikana kunnostautuneet Annika Hirvosen  lisäksi muun muassa Pyry Niemi (S), Nina Lundström (Lib) ja Saila Quicklund(M).

Ruotsin valtiopäivävaalit pidetään syyskussa 2022.  Annikan ehdokkuus ja ruotsinsuomalaisten valtiopäiväedustajien aktiivisuus kertoo, että seuraavillakin valtiopäivillä tullaan näkemään vahvasti suomalaisväriä.