RS 44/20: Stjärnor på politikens himmel

Sverige kan snart få sin första finskspråkiga partiledare. Den sverigefinska riksdagsledamoten Annika Hirvonen meddelade i september att hon ställer upp som kandidat vid valet av ett nytt språkrör för Miljöpartiet.

Hirvonen kommer från Sundbyberg. Hon är 31 år gammal och inne på sin andra mandatperiod som riksdagsledamot. Hon är gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp och Miljöpartiets talesperson i integrations- och utbildningsfrågor.

Hirvonen inledde sin karriär inom kommunalpolitiken 18 år gammal. Hon har varit ledamot i Sundbybergs kommunfullmäktige och kommunstyrelse och ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Miljöpartiets nya språkrör väljs vid en extra kongress i januari. Uppdraget som kvinnligt språkrör blev ledigt när det nuvarande språkröret Isabella Lövin i augusti meddelade att hon lämnar politiken.

Sju andra kandidater är med och konkurrerar om posten som partiets kvinnliga språkrör, bland dem jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Annika Hirvonen har goda möjligheter att bli vald eftersom hon har starkt stöd bland partiets fotfolk.

Samtliga partier i den svenska riksdagen har ledamöter med finsk bakgrund. Utöver Annika Hirvonen har bland annat Pyry Niemi (S), Nina Lundström (L) och Saila Quicklund (M) lagt fram motioner som främjar sverigefinländarnas sak.

Nästa riksdagsval i Sverige hålls i september 2022. Annikas kandidatur och den stora aktiviteten bland de sverigefinska riksdagsledamöterna talar för att det kommer att finnas starka finska röster även i Sveriges nästa riksdag.