RS 43/18: Kirjeäänestys otetaan käyttöön

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset voivat äänestää kirjeitse jo ensi keväänä Suomen eduskuntavaaleissa. Oikeus kuuluu kaikille Suomen ulkopuolella asuville Suomen kansalaisille.

Ruotsinsuomalaiset voivat äänestää kirjeitse Suomeen jo kevään 2019 eduskuntavaaleissa. KUVA: PEKKA LIILA

Jos haluaa äänestää kirjeitse, niin äänestysasiakirjat on tilattava Suomesta oikeusministeriön tilauspalvelusta nettiosoitteesta www.vaalit.fi/kirjeaanestys.
Tilauspalvelu avataan 14. tammikuuta 2019. Asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa puh. +358-0-295 150 030 (arkisin klo 8-16 Suomen aikaa), sähköposti kirjeäänestys@vaalit.fi.

Kirjeäänestyksessä tarvitaan kaksi todistajaa todistamaan allekirjoituksillaan äänestyslippu, joka postitetaan Suomeen vanhan kotikunnan keskusvaalilautakunnalle.
Kuori ja ääni käsitellään Suomessa samalla tavalla kuin muutkin siellä annetut ennakkoäänet.

Ruotsinsuomalaisille kirjeäänestys tarkoittaa sitä, että työläät ja kalliit äänestysreissut jäävät historiaan. Toki äänestys kevään 2019 eduskuntavaaleissa järjestetään Ruotsissa myös perinteisellä tavalla. Äänestää voi Tukholman Suomen suurlähetystössä ja äänestyspaikoissa eri puolilla maata.

Ruotsissa asuu noin 130 000 Suomen kansalaista, jotka ovat äänioikeutettuja Suomen valtiollisissa vaaleissa.
Jos ruotsinsuomalaisilla olisi oma vaalipiiri Suomen vaaleissa, se vastaisi 6–8 kansanedustajapaikkaa Suomen eduskunnassa.

Ruotsinsuomalaisten äänestysprosentti on perinteisesti ollut alhainen.
Vain noin 12 prosenttia äänioikeutetuista äänesti viimeisissä presidentinvaaleissa.
Haaparannan seudulla ja Tornionjokilaaksossa asuvat äänestäjät käyvät Suomen puolella äänestämässä.

Syitä alhaiseen äänestysprosenttiin on monia. Suomalaiset asuvat hajallaan ympäri suurta Ruotsin maata, ja äänestyspaikkoja on koko maassa vain kolmisenkymmentä, joista monet avoinna vain 2-3 tuntia yhtenä vaalipäivänä.
Jos omalla paikkakunnalla ei ole äänestyspaikkaa, niin kesken työpäivän ei lähdetä satojen kilometrien päähän yhden äänestysreissun vuoksi.

Kirjeäänestys tulee helpottamaan äänestystä ja äänestysprosentin odotetaan jonkin verran nousevan. Mutta kirjeäänestys vaatii omaa aktiivisuutta: äänestyspaketti pitää tilata netissä, sähköpostilla tai kirjeellä, puhelinsoitto ei riitä. Paketti lähetetään Ruotsissa asuvan äänestäjän omaan osoitteeseen.
Äänestää voi heti, kun ehdokkaille on arvottu ehdokasnumerot maaliskuun puolivälissä. Äänestyksessä tarvitaan kaksi todistajaa ja kirjeessä annettu ääni käsitellään ja lasketaan samalla tavalla kuin Suomessa annettu ääni.