RS 43/18: Finland inför brevröstning

Finska medborgare som bor i Sverige kan brevrösta redan i vårens riksdagsval i Finland. Alla finska medborgare som bor utanför Finland har denna rätt.

Sverigefinländarna kan brevrösta redan i det finska riksdagsvalet våren 2019. KUVA: PEKKA LIILA

Den som vill brevrösta måste beställa brevröstningshandlingar från det finska justitieministeriets beställningstjänst på webbadressen www.vaalit.fi/kirjeaanestys.
Beställningen kan göras tidigast den 14 januari 2019. Kundtjänsten hjälper till vid behov på tfn + 358-0-295 150 030 (vardagar kl. 8-16 finsk tid) eller via e-post på kirjeaanestys@vaalit.fi.

Vid brevröstning krävs två vittnen som med sina underskrifter bevittnar röstsedeln. Röstsedeln skickas till den kommunala centralvalnämnden i den gamla hemkommunen i Finland.
I Finland behandlas kuvertet och röstsedeln sedan på samma sätt som förhandsrösterna från Finland.

För sverigefinländarna innebär brevröstningen att de slipper mödosamma och dyra resor till vallokalen. Visst är det möjligt att rösta i Sverige även på traditionellt vis i riksdagsvalet våren 2019. Man kan rösta på Finlands ambassad i Stockholm och i vallokaler på olika håll i landet.

I Sverige bor cirka 130 000 finska medborgare som har rätt att rösta i de nationella valen i Finland. Om sverigefinländarna skulle ha en egen valkrets i Finland skulle det motsvara 6-8 riksdagsmandat i Finlands riksdag.
Valdeltagandet bland sverigefinländarna har traditionellt varit lågt.
Endast ca 12 % av alla röstberättigade röstade i det senaste presidentvalet.
Många röstberättigade som bor i Haparandatrakten och Tornedalen brukar rösta på den finska sidan.

Orsakerna till det låga valdeltagandet bland sverigefinländarna är många. Finländarna bor spridda över hela landet och i hela Sverige finns det bara ett trettiotal vallokaler av vilka många är öppna bara 2-3 timmar en valdag.
Om det inte finns någon vallokal på den egna orten åker man inte tiotals mil en vanlig arbetsdag bara för att få rösta.

Brevröstningen kommer att underlätta valet och valdeltagandet förväntas öka något. Brevröstning kräver dock att man själv är aktiv: man måste beställa brevröstningshandlingarna via nätet, e-post eller brev, ett telefonsamtal räcker inte. Paketet skickas till väljarens postadress i Sverige.
Man kan rösta omedelbart när kandidaterna har fått sina kandidatnummer lottade i mitten av mars. Det krävs två vittnen för att rösta och brevrösten hanteras och räknas på samma sätt som en röst som har getts i Finland.