RS 43/17: Jännittävä alkuvuosi 2018 lähestyy

Suomessa on käynnissä jännittävä poliittisen kampanjoinnin syksy.
Suomen kansa käy presidentinvaaliin 28. tammikuuta.
Ennakkoäänestys alkaa Ruotsissa 17. tammikuuta, tarkemmat tiedot äänestysajoista ja -paikoista löytyvät Ruotsin Suomalainen-lehdestä tammikuun alussa. Ruotsissa asuu yli 120 000 Suomen kansalaista, jotka ovat äänioikeutettuja presidentinvaaleissa.

Puolueiden tähän mennessä asettamia virallisia ehdokkaita ovat Tuula Haatainen (sosialidemokraatit), Pekka Haavisto (vihreät), Laura Huhtasaari (perussuomalaiset), Merja Kyllönen ( vasemmistoliitto), Nils Torvalds (RKP) ja Matti Vanhanen (keskusta).

Istuva presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut osallistuvansa vaaliin, ja ehdokkuuteen tarvittavat valitsijayhdistyksen keräämät 156 000 kannattajakorttia ovat parhaillaan Helsingin vaalipiirilautakunnan tarkistettavana.

Sauli Niinistö on ylivoimainen ennakkosuosikki tammikuun vaaleissa.
Yle teki lokakuun alussa presidenttikyselyn ja siinä peräti kolme neljästä suomalaisesta asettui Niinistön uudelleenvalinnan taakse.

Niinpä on ensimmäistä kertaa Suomen vaalien historiassa mahdollista, että presidentti tulee tulee valituksi suoraan jo vaalien ensimmäisellä kierroksella 28.1, jos Niinistö saa yli 50% äänistä. Toki vaalipäivään on vielä kolme kuukautta aikaa, ja Niinistön kilpakumppanit vakuuttelevat, että kisa on vasta alkamassa. Jos toinen vaalikierros tulee, on se 11. helmikuuta.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio kertoivat viime viikolla odottavansa lasta.
Laskettu syntymisaika on helmikuussa. Virassa istuva Suomen presidenttipari ei ole koskaan aikaisemmin saanut perheenlisäystä eli kyseessä on historiallinen tapahtuma sekin.

Alkuvuodesta eletään jännittäviä aikoja myös urheilussa. Etelä-Korean Pyeongchangissa, vain 80 kilometrin päässä Pohjois-Korean rajasta järjestetään helmikuussa vuoden 2018 talviolympialaiset. Itävallan, Ranskan ja Saksan joukkueet ovat nostaneet esiin mahdollisuuden jäädä pois kisoista turvallisuussyistä. Urheiluväkeä huolettaa Pohjois-Korean uhittelu ydinaseilla.
Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ovat vakuutelleet kisojen turvallisuutta.
Suomen ja Ruotsin urheilijat valmistautuvat 9.–25. helmikuuta pidettäviin kisoihin normaalisti. Perinteinen maastohiihto on ruotsinsuomalaisille tärkeä kisalaji. Iivo Niskasen ja kumppaneiden harjoittelutunnelmista voit lukea lehden urheilusivuilta.