RS 43/17: Finlands steg

Under hösten kommer Finlands hundraårsjubileum att firas med många evenemang. Den sverigefinske tangosångaren Risto Nevala som vann Tangomarknaden i Seinäjoki 1989 uppträder under den kommande helgen i Haninge vid firandet av Finlands 100-årsjubileum.
Evenemanget hålls i kulturhuset i Handen den 28 oktober klockan 17.00–24.00. I programmet finns bland annat en konstutställning av Thelma Paananen och Ville Lenkkeri, en performance av Heidi Kilpeläinen, orkestern Yxi kaksi samt dans till Risto Nevala och Ville Säkkinens fängslande tangotolkningar.

Medborgarsamtal på temat Finlands steg kommer till Stockholm i november. Sverigefinländarna är inbjudna att diskutera samhällsfrågor i en avslappnad atmosfär runt ett kaffebord. Som arrangörer fungerar Folkbildningssällskapet i Finland och Sverigefinländarnas delegation. Evenemanget hålls på Stockholms sverigefinska skola den 12 november klockan 13–16. Deltagandet är gratis, anmälan till info@100askelta.fi.

Jaakko Ryhänen är en av Finlands mest kända och uppskattade operasångare. Ryhänen som är bassångare från Tammerfors inledde sin karriär redan i början av 1970-talet. Han är en respekterad artist som har uppträtt i många av världens ledande operahus. Jaakko Ryhänen uppträder den 18 november klockan 18.00 i Börstils kyrka i Östhammar.
I konsertprogrammet ingår även den sverigefinska kören Kiiriminna under ledning av Anna-Maija Högström, Ö-Kören under ledning av Maria Hallengren samt Jouni Sinisalo som spelar dragspel och kantele.

Sveriges nationalscen Dramaten firar Finlands hundraårsjubileum den 4 december klockan 20.00 på sin stora scen. Författaren Sofi Oksanen håller ett självskrivet festtal som skådespelaren Stina Ekblad läser upp på svenska. I programmet finns även dikter av Zacharias Topelius och Edith Södergran samt utdrag ur Lucas Svenssons och Tanja Lorentzons dramatik. Koreografen Ossi Niskala har koreograferat dans särskilt för denna jubileumsafton och i programmet ingår även musik av Anna Järvinen.
Operasångaren Karl-Magnus Fredriksson sjunger Sibelius och i programmet ingår även musik av Kaija Saariaho.