RS 43/16: Joona Linna toppar försäljningslistorna

Det svenska författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril gav 2009 ut deckaren Hypnotisören under pseudonymen Lars Kepler.

Boken toppade snabbt de svenska försäljningslistorna och blev även en internationell succé. Uppmuntrad av framgångarna fortsatte författarparet med sin serie av kriminalromaner som har blivit en enorm försäljningssuccé. Seriens sjätte bok, Kaninjägaren, kom ut för några dagar sedan.

Parets böcker är mörka, blodiga och spännande deckare. Det som gör serien så speciell är det faktum att böckernas huvudperson och hjälte är en sverigefinsk kriminalkommissarie vid namn Joona Linna. Joonas stålgrå blick ser och registrerar allt och han har en fenomenal, nära nog övernaturlig förmåga att läsa av brottsplatser.

Den kände svenske filmregissören Lasse Hallström regisserade 2012 en film som var baserad på romanen Hypnotisören. Huvudrollen som Joona Linna spelades av den finske skådespelaren Tobias Zilliacus. I andra roller sågs bland annat Mikael Persbrandt och Lena Olin.
Regissören ville att rollen som Joona Linna skulle spelas av Tobias Zilliacus, eftersom huvudrollsinnehavaren måste tala svenska med finsk brytning.

De riktiga sverigefinländarna både läser och skriver böcker.
Även i höst har de sverigefinska författarna gett ut nya böcker i rask takt.

Kulturredaktör Kirsi Blombergs nya bok Turpa kiinni Tukholmassa (En tyst vecka i Stockholm) handlar om en sverigefinsk kvinna i tredje generationen som bestämmer sig för att tiga i en hel vecka.

Finnjävlar är en antologi som är redigerad av Kristian Borg. I boken berättar femton sverigefinska författare av andra generationen, bland annat Susanna Alakoski, Seluah Alsaati och Eija Hetekivi Olsson, om sin relation till sin sverigefinska identitet.

I sin nya roman Miira fortsätter Eija Hetekivi Olsson berättelsen om en finsk invandrarflickas skakande uppväxt. Hennes första roman nominerades till Augustpriset 2012.

Den sverigefinska journalisten Laura Palovuori berättar i sin bok om livet i sitt nya hemland Jordanien. Genom Lauras texter öppnar sig vardagen i Amman och de kulturella skillnaderna på ett helt nytt sätt för läsaren.

Det finns många fler skickliga sverigefinska författare som ger ut nya böcker i höst, däribland Kalle Kniivilä, Maire Niittylä, Raimo Sillanpää, Asko Sole, Keijo Winsten och Leo Ylitalo.