RS 43/16: Joona Linna myyntilistojen kärjessä

Ruotsalainen kirjailijapari Alexander ja Alexandra Coelho Ahndoril julkaisivat vuonna 2009 salanimellä Lars Kepler dekkarin nimeltä Hypnotisören eli Hypnotisoija.

Kirja nousi nopeasti Ruotsin myyntilistojen kärkeen ja pian siitä tuli menestys myös kansainvälisesti. Menestyksen rohkaisemana kirjailijapari jatkoi rikosromaanisarjaa ja siitä on tullut valtava myyntimenestys. Muutama päivä sitten ilmestyi dekkarisarjan kuudes kirja nimeltään Kaninjägaren eli Kaniininmetsästäjä.

Kirjat ovat synkkiä, verisiä ja jännittäviä dekkareita. Poikkeuksellisen kirjasarjasta tekee se, että kirjojen päähenkilö ja sankari on ruotsinsuomalainen rikoskomisario nimeltään Joona Linna, jonka teräksensiniharmaat silmät näkevät kaiken ja rekisteröivät kaiken.
Hänellä on ilmiömäinen, lähes yliluonnollinen kyky lukea rikospaikkoja.

Tunnettu ruotsalainen elokuvaohjaaja Lasse Hallström ohjasi vuonna 2012 Hypnotisören-kirjaan perustuvan elokuvan. Pääroolissa Joona Linnan esittäjänä on suomalainen näyttelijä Tobias Zilliacus, muissa rooleissa Mikael Persbrandt ja Lena Olin.
Ohjaaja halusi Tobiaksen Joona Linnan rooliin, koska pääosan esittäjällä tuli olla puheessaan suomalainen korostus.

Tosielämän ruotsinsuomalaiset lukevat kirjoja ja myös kirjoittava niitä.
Ruosukirjailijat ovat tänäkin syksynä pukanneet markkinoille uutuuskirjoja ahkeraan tahtiin.

Kulttuuritoimittaja Kirsi Blombergin uusi kirja Turpa kiinni Tukholmassa kertoo kolmannen polven ruotsinsuomalaisesta naisesta joka päättää olla kokonaisen viikon hiljaa.

Finnjävlar on toimittaja Kristian Borgin toimittama antologia, jossa viisitoista toisen polven ruotsinsuomalaista kirjoittajaa, mm. Susanna Alakoski, Seluah Alsaati ja Eija Hetekivi Olsson kertovat suhteestaan ruotsinsuomalaiseen identiteettiinsä.

Eija Hetekivi Olssonin uusi romaani Miira jatkaa suomalaisen maahanmuuttajatytön ravisuttavaa kasvutarinaa. Hänen esikoisromaaninsa oli August-palkintoehdokas vuonna 2012.

Ruotsinsuomalainen toimittaja Laura Palovuori kertoo kirjassaan elämästä uudessa kotimaassaan Jordaniassa. Arkipäivä Ammanissa ja kulttuurierot avautuvat lukijalle uudella tavalla Lauran tekstien kautta.

Takuuvarmaa tekstiä tuottavat tänäkin syksynä uutuuskirjoillaan mm. Kalle Kniivilä, Maire Niittylä, Raimo Sillanpää, Asko Sole, Keijo Winsten ja Leo Ylitalo.