RS 43/23: MITEN SAUNAN LAUTEILLA PITÄÄ PUKEUTUA?

Ruotsissa on viime viikkoina käyty kuumaa keskustelua saunomisesta ja siitä miten saunan lauteilla pitää ja saa pukeutua.
Kaikki alkoi Östersundista syyskuun alussa, kun nimimerkki ”Uupunut nainen” kirjoitti joutuneensa kuuntelemaan miesten ikäviä kommentteja käyttäessään uimapukua paikallisen Storsjöbadet-kylpylän sekasaunassa.
– Hylätkää vanhat säännöt, jotka eivät salli uimapukua saunassa, kirjoitti kyseinen nimimerkki.
Kyseisen kylpylän saunaosaston päällikkö Martin Gruvelgård heitti lisää vettä saunakeskustelun kiukaalle, kun hän antoi medialle lausunnon, jossa hän selitteli kylpylänsä sääntöjä.
– Uima-asut ovat kiellettyjä, mutta myöskään alastomuutta ei sallita. Kaikkien saunojien on käytettävä pyyhettä, linjasi Gruvelgård. Kyse on hänen mukaansa työntekijöiden työympäristöstä ja hygieniasta.
Pian asiasta käynnistyi Ruotsin mediassa vilkas keskustelu, johon osallistuivat monet tunnetut journalistit ja kultturihenkilöt, esimerkiksi kirjailija Alex Schulman sai tilaisuuden briljeerata saunaetikettitietämyksellään, jonka hänen suomalainen isänsä oli hänelle opettanut. Schulmanin mukaan jokaisen tulisi saada pukeutua saunassa kuten haluaa eikä saunassa saisi puhua, syödä tai juoda.
Jopa Suomen valtion virallinen edustaja Ruotsissa eli Suomen suurlähetystö joutui kommentoimaan asiaa. Lähetystön mukaan heillä ei ole sääntöjä asiasta vaan vieraat saavat itse valita millaisessa asussa he löylyttävät itseään, tärkeintä on, että kaikki viihtyvät.
Suomalaiset Suomessa ovat ihmeissään ruotsalaisesta saunakeskustelusta. Enemmistö Suomen kansasta on sitä mieltä, että saunassa ollaan alasti – uimapukukärventyminen ei kuulu suomalaisten saunontatapoihin.
On selvää, että ruotsalais-suomalainen saunapukeutumiskeskustelu tulee jatkumaan. RS-lehden toimitus kehottaakin lehden lukijoita ottamaan kunnon löylyt – saunaan suomalaiset – ja ollaan ylpeitä ainutlaatuisesta suomalaisesta saunakulttuurista!