RS 43/21: Vinter-OS börjar om tre månader

Vännerna av skidåkning och vintersport kommer att ha mycket att titta på när vinter-OS i Peking börjar om drygt tre månader. Tävlingarna pågår 4–20 februari.

Flera duktiga skidåkare och medaljhopp i olika grenar kommer att ingå i det finska laget i Peking. Längdskidåkning har alltid varit en stark finsk gren vid sidan av ishockey. De senaste åren har Finland även haft framgångar i freestyle och snowboard.

De traditionella skidgrenarna har alltid utgjort hörnstenen i Finlands OS-framgångar. Den tvådubbla OS-vinnaren Iivo Niskanen som är mästare i den klassiska stilen åker till Peking med siktet inställt på en guldmedalj i den prestigefulla femmilen.

Finlands just nu mest kända längdskidåkerska Krista Pärmäkoski som vann silver på tremilen 2018 är ett medaljhopp även i Peking. Kristas starka grenar är parsprint, stafett och 10 km.

Backhoppning är en gren där Finland traditionellt haft stora framgångar. Finland representeras i Peking av Antti Aalto, Niko Kytösaho och Arttu Pohjola.

I nordisk kombination har Ilkka Herola haft framgångar i såväl världscupen som VM vilket bådar gott även inför tävlingarna i Peking.

Showboardåkaren Enni Rukajärvi har vunnit såväl VM-guld som två OS-medaljer i slopestyle och hon slåss om medaljplatserna i sin gren även i Peking.

Ishockey är en gren där Finland tillhör världstoppen. Finland skickar alla sina största stjärnor till Peking och kommer definitivt att slåss om medaljplatserna.

OS i Peking kan ses på finska Yles TV1 och TV2. Även sverigefinländarna kan följa vinter-OS på dessa kanaler. Sändningstiderna publiceras på vår tidnings tv-sidor.