RS 43/20: Statsminister Sanna Marin skapar en modern bild av Finland

I samband med en intervju med statsminister Sanna Marin i det senaste numret av magasinet Trendi som riktar sig till kvinnorna finns en bild där statsministern poserar utanför sin tjänstebostad Villa Bjälbo iklädd en finsk mörk märkesblazer och ett halssmycke från Kalevala Koru.

Statsminister Sanna Marins blazerbild i det senaste numret av magasinet Trendi har väckt livliga diskussioner i sociala medier i Finland och bilden har även uppmärksammats i internationell press.

I Finland har bilden väckt livliga offentliga diskussioner och starka känslor i sociala medier och har även fått stor uppmärksamhet i internationell press.

I reportaget i magasinet Trendi berättar Marin om sitt arbete, men diskussionerna på Twitter har från första början handlat om avsaknaden av skjorta under blazern i stället för de teman som statsministern lyfte fram i intervjun.

I några av kommentarerna påpekades att glamourbilderna sänker Marins värde som statsminister och politiker.

President Tarja Halonen uttryckte för sin del förvåning över den uppmärksamhet som blazerbilden på Sanna Marin väckte – Stort grattis, du är med i samma kö – hade du varit en manlig politiker hade du lätt kunnat posera utan skjorta om din kropp tillät det, och ibland även om den inte gjorde det, konstaterade Halonen.

Det var framför allt unga kvinnor som reagerade över bilden i Trendi. De har upplevt att kritiken mot Marin är nedsättande för kvinnors värdighet.

Modebilden på Sanna Marin resulterade snabbt i en kampanj i sociala medier där många kända finländare ställde sig bakom Marin genom att publicera motsvarande blazerbilder. Bilderna är publicerade under hashtaggen #ImwithSanna.

Bilder omvandlas oundvikligen till politik när det handlar om en partiledare och statsminister. De som kritiserar bilden eller de som ställer sig bakom den är personer som antingen vill kritisera eller stödja Marin som politiker eller politisk person.

Blazerbilden på statsministern handlar dock samtidigt om en mycket större fråga, nämligen jämställdheten och åsikterna som förs fram om jämställdhet.

I intervjun i magasinet Trendi berättar Marin om rollförväntningarna som ställs på den unga statsministern och hur hon hanterar dem. I bildtexten i Trendi står att Marin är medveten om att en kvinnas utseende alltid väcker diskussioner och att hon därför strävar efter att alltid se likadan ut i bilderna som statsminister.

Urho Kekkonen var sin tids mästare på politiskt spel och mediaspel och han utnyttjade skickligt kändispressen. Bilden föreställer president Urho Kekkonen 1975 i gummibyxor som modell för fiskekläder. Foto: Nationalarkivet Finland

Marin agerar på ett mycket medvetet sätt: hon är väl medveten om vilka diskussioner hon kommer att väcka i olika situationer. Hon tillhör de politiker i den nya generationen som behärskar skeendena i sociala medier. För dem kommer en uppståndelse i sociala medier inte som en överraskning – det är något som man utnyttjar för att förmedla det egna budskapet.

Den unga kvinnliga statsministerns budskap till världen är tydligt: Finland är ett jämställt demokratiskt land där kvinnorna får klä sig som de vill.

På så sätt skapar och sprider Sanna Marin en modern och positiv bild av Finland ute i världen.

Efter detta behöver man inte längre undra över vem som kommer att bli socialdemokraternas kandidat i Finlands nästa presidentval.