RS 43/20: Pääministeri Sanna Marin luo modernia Suomi-kuvaa

Pääministeri Sanna Marinista julkaistiin naisille suunnatun yleisaikakauslehti Trendin uusimmassa numerossa olleen haastattelun yhteydessä kuva, jossa hän poseeraa pääministerin virka-asunto Kesärannan pihalla tummassa suomalaisessa merkkijakussa ja Kalevala Korun kaulakorussa.

Pääministeri Sanna Marinin jakkupukukuva uusimmassa Trendi-lehdessä sai aikaan kiihkeän keskustelun Suomen somessa ja kohun kansainvälisessä lehdistössä.

Kuva synnytti Suomessa kiihkeän julkisen keskustelun ja someliikkeen, joka herätti harvinaisen suurta huomiota myös kansainvälisessä lehdistössä.

Trendi-lehden jutussa Marin kertoo työstään, mutta Twitter-keskustelun aiheena oli alusta asti vaatekuvien hämmästely, erityisesti paidattomuus, eivät suinkaan pääministerin haastattelussa esille tuomat teemat.
Joissakin kommenteissa sanottiin, että glamour-kuvissa esiintyminen alentaa hänen arvoaan pääministerinä ja poliitikkona.

Presidentti Tarja Halonen puolestaan ihmetteli Sanna Marinin jakkukuvan saamaa huomiota – ”Onneksi olkoon, olet samassa jonossa – jos vastaavasti on miespoliitikko, voi olla ilman paitaa, jos kroppa sallii, ja joskus vaikka ei sallisikaan”, Halonen sanoi.

Trendi-kuvaan reagoivat etenkin nuoret naiset, jotka kokivat Marinin saaman kritiikin naisten arvoa alentavana.

Sanna Marinin muotikuva synnytti nopeasti someliikkeen, jossa monet tunnetut suomalaiset nousivat tukemaan Marinia julkaisemalla vastaavanlaisia bleiserikuvia. Kuvat löytyvät tunnuksella #ImwithSanna.

Kun kyseessä on puoluejohtaja ja pääministeri, kuvista tulee väistämättä politiikkaa. Kuvaa kritisoivat tai vaihtoehtoisesti kannattavat ne, jotka haluavat kritisoida tai kannattaa Marinia poliitikkona tai poliittisena henkilönä.

Mutta pääministerin jakkukuvakohussa on myös kyse paljon suuremmasta asiasta, nimittäin tasa-arvosta ja siitä ilmaistavasta mielipiteestä.

Urho Kekkonen oli oman aikansa poliittisen ja mediapelin mestari ja käytti julkkislehdistöä taitavasti hyväkseen. Kuvassa Urho Kekkonen muotimallina
vuonna 1975. Kuva: Suomen kansallisarkisto

Trendi-lehden haastattelussa Marin kertoo, minkälaisia rooliodotuksia nuorelle pääministerille asetataan ja miten hän niitä käsittelee. Trendin kuvatekstissä lukee, että Marin tiedostaa, että naisen ulkonäkö on aina keskustelunaihe, ja siksi hän pyrkii pääministerinä näyttämään aina samalta.

Marinin toiminta on hyvin tietoista: hän tietää hyvin, minkälaisia keskusteluja mistäkin syntyy. Hän kuuluu uuden polven sometaitaviin poliitikoihin. Heille somekohut eivät tule yllätyksenä – niitä käytetään hyväksi oman viestin välittämisessä.

Nuoren naispääministerin viesti maailmalle on selkeä: Suomi on tasa-arvoinen demokratia, missä naiset saavat pukeutua niinkuin he haluavat.

Näin Sanna Marin luo ja levittää maailmalle modernia ja positiivista Suomi-kuvaa.
Tämän jälkeen ei tarvitse kysellä, kuka on sosiaalidemokraattien ehdokas Suomen seuraavissa presidentinvaaleissa.