RS 43/19: Har sverigefinnarna en egen matkultur?

Den finska matkulturen är rik och mångsidig. Finländarna har i själva verket varit onödigt blygsamma med att föra fram den egna matkulturen, för landet har många särpräglade tillagningssätt och råvaror.

Man utsåg en egen nationalrätt för landet hösten 2016 när stiftelsen för främjande av den finska matkulturen ordnade en omröstning om Finlands nationalrätt i samarbete med Lantbruksproducenternas centralförbund och jord- och skogsbruksministeriet.

50 000 finländare deltog i omröstningen. Man utsåg rågbröd till hundraåriga Finlands nationalrätt. I täten placerade sig även karelsk stek, karelska piroger och stekt fisk med potatismos.

Rågbröd som är en viktig del av det finska folkets historia och folkliga tradition var favorit framförallt bland de yngre deltagarna. Karelska piroger som är en rätt som älskas av det finska folket har spridit sig över hela Finland genom evakueringen av karelarna. Dessa traditionella piroger bakas av tunn rågdeg som fylls med risgrynsgröt och serveras med äggsmör.

Karelska piroger har beviljats EU:s produktskydd. De får därmed tillverkas i vilket EU-land som helst, men tillverkaren måste alltid följa det traditionella receptet och tillverkningssättet.

 

Sverigefinländarna har inte någon egen särpräglad matkultur. Man äter samma traditionella rätter som i Finland. Sverigefinländarna har dock en egen bakelse.

Tidningen Ruotsin Suomalainen och Sverigefinska Riksförbundet ordnade nämligen hösten 2016 en bakelsetävling för att få fram ett recept på en egen sverigefinsk bakelse.

Man fick in många receptförslag. Vinnaren, som är en läcker blåbärsbakelse som är döpt till Annelis blåbärsdröm, offentliggjordes på Sverigefinnarnas dag 24.2.2017 vid firandet av Finlands 100-årsjubileum i Finlandsinstitutet i Stockholm.

Sverigefinnarna har därmed fått ett nytt igenkänningstecken utöver den egna folkdräkten och flaggan. Sedan dess äter man Annelis blåbärsdröm vid firandet av Sverigefinnarnas dag.

Receptet på bakelsen finns på vår tidnings hemsida. Aulikki Lundgren som skriver vår tidnings kockspalt hjälper gärna till med råd om hur bakelsen ska framställas.