RS 42/18: Höstens kulturutbud

Biopubliken i Sverige bjuds även under hösten på nya finska filmer inom ramen för turnén Ny finsk film. Filmerna Kaikki oikein (Alla rätt) och Suomen hauskin mies (Finlands roligaste man) visas som bäst på biografer runt om i landet.

Alla rätt är Lenka Hellsteds dramakomedi om Eeva och Kari som har vunnit jackpot på lotto. Efter vinsten kommer paret överens om att tills vidare fortsätta leva sitt liv som vanligt utan att berätta om vinsten för andra.
Ger miljonvinsten dem någon lycka? Filmen är baserad på Anna-Leena Härkönens roman med samma titel.

Finlands roligaste man är en blandning av drama och komedi som handlar om 1918 års händelser i Finland. Filmen som bygger på verkliga händelser handlar om komediskådespelaren Toivo Parikka (Martti Suosalo) som hamnar i ett fångläger för rödgardister. Där måste han sätta upp en komedishow för att undgå arkebuseringspatrullen.

Hösten bjuder även på en mängd andra kulturhändelser.
M.A. Numminen som är en välkänd finsk musiker, konstnär och mångsysslare inom kulturen ger en konsert med Pedro Hietanen i Motala fredagen den 19 oktober, först på Motala bibliotek klockan 16:00 och sedan på kvällen i Motala Folkets Hus.
I Stockholm uppträder paret i Slaktkyrkan i Årsta lördagen den 20 oktober klockan 19:00.

Kulturföreningen Teatteri Tuikku i Södertälje har kommit ut med en ny scenproduktion i form av musikteaterpjäsen Suomi 101 som handlar om Finlands historia. Suomi 101 framförs på Eskilstuna teater söndagen den 4 november klockan 16:00. Pjäsen är skriven och regisserad av den sverigefinske teaterveteranen Tapio Aarre-Ahtio.

Sångerskan Krista Siegfrids som har medverkat i både ESC och Melodifestivalen uppträder i galan Årets Sverigefinnar fredagen den 30 november i Finlandsinstitutet i Stockholm.
Krista representerade Finland i Eurovisionsfinalen i Malmö 2016 med låten Marry Me och deltog också i det svenska ESC-kvalet.

Utmärkelsen Årets sverigefinne offentliggörs och delas ut på galakvällen Årets sverigefinnar 2018 som hålls fredagen den 30 november klockan 18.30–20.30 på Finlandsinstitutet i Stockholm. Galan sänds direkt i Sveriges Radios SR P4, Sisuradion och på nätet på svt.se/Uutiset. Det blir en tvåspråkig kväll med mycket musik och underhållning. Inträdet är gratis.