RS 42/17: En spännande inledning på 2018 väntar

En spännande höst med politiska kampanjer pågår i Finland som bäst. Det finska folket går till presidentval den 28 januari. I Sverige inleds förhandsröstningen den 17 januari. Närmare information om tiderna och röstlokalerna finns i tidningen Ruotsin Suomalainen i början av januari. I Sverige bor drygt 120 000 finska medborgare som har rösträtt i presidentvalet.

De officiella kandidater som de olika partierna hittills har utsett är Tuula Haatainen (Socialdemokraterna), Pekka Haavisto (De gröna), Laura Huhtasaari (Sannfinländarna), Merja Kyllönen (Vänsterförbundet), Nils Torvalds (Svenska folkpartiet) och Matti Vanhanen (Centern).

Den sittande presidenten Sauli Niinistö har meddelat att han ställer upp i valet. De 156 000 insamlade anhängarkorten som krävs för kandidatur är nu inlämnade av valmansföreningen till Helsingfors valkretsnämnd för kontroll.

Sauli Niinistö är den överlägset populäraste kandidaten inför valet i januari. Finska rundradion Yle genomförde i början av oktober en undersökning där så många som tre av fyra finländare ställde sig bakom ett omval av Niinistö.

Det är således möjligt att man för första gången i Finlands historia väljer president redan under den första valomgången 28.1. För det krävs att Niinistö får mer än 50 % av rösterna. Det är dock fortfarande tre månader kvar till valet och Niinistös rivaler försäkrar att valkampen bara har börjat. En eventuell andra omgång av valet hålls den 11 februari.

Sauli Niinistö och Jenni Haukio berättade i förra veckan att de väntar barn. Den beräknade tiden för förlossningen är i februari. Detta är första gången som ett finskt presidentpar väntar tillökning så händelsen är historisk även av den orsaken.

I början av året har vi framför oss en spännande tid även inom sportens värld. I Pyeongchang i Sydkorea, bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen, hålls vinter-OS i februari 2018. OS-trupperna från Österrike, Frankrike och Tyskland har lyft fram möjligheten att avstå från deltagande på grund av säkerhetsskäl. De nordkoreanska hoten om kärnvapen väcker oro bland idrottsfolket. Internationella olympiska kommittén IOK och Sydkoreas president Moon Jae-in har dock försäkrat att de olympiska spelen kommer att vara säkra.

I Finland och Sverige förbereder sig idrottarna på vanligt sätt inför OS-tävlingarna den 9–25 februari. Längdskidåkning är traditionellt en viktig tävlingsgren för sverigefinländarna. På vår tidnings sportsidor kan du läsa mer om Iivo Niskanens och hans kompanjoners stämningar under träningen inför OS.