RS 42/16: Merkkivieraita Suomesta

Suomen kansan päämiehellä on monenlaisia rooleja. Ennen kaikkea presidentti on valtion symboli ja yleinen yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka kannanotoilla ja lausunnoilla on paljon painoa. Hän on koko kansan keulakuva ja siksi myös ruotsinsuomalaisten presidentti.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Tukholmassa tulevana viikonloppuna ja tapaa myös ruotsinsuomalaisia yrittäjiä, kun hän osallistuu Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin 80-vuotisjuhlaan.

Kauppakamari, joka on Suomen virallinen kaupallinen edustusto Tukholmassa, perustettiin 9. lokakuuta vuonna 1936. Siihen aikaan Suomen ja Ruotsin kauppatase oli epätasapainossa Ruotsin eduksi. Suomesta ja suomalaisista yrityksistä tiedettiin vähän Ruotsissa, joten tarve korjata tilanne ja luoda uusia kauppasuhteita oli ilmeinen.

Electroluxin silloinen johtaja ja pääomistaja Axel Wenner-Gren oli kauppakamarin ensimmäinen keulahahmo. Hän oli luonut valtavan omaisuuden kehittämällä pölynimurin hankalasta ja kalliista laitteesta jokakodin työvälineeksi sekä luomalla ensimmäisen todella toimivan sähköisen jääkaapin.

Wenner-Gren oli houkutellut paikalle myös valtioneuvos J. K. Paasikiven, joka toivoi, että uusi kauppakamari edistäisi Suomen ja Ruotsin välisiä suhteita.
Paasikivi valittiin kauppakamarin ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajaksi, jossa virassa Suomen Tukholman suurlähettiläs yhä edelleen perinteisesti toimii.

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari on ainutlaatuinen siksi, että se on kahden maan välinen bilateraalinen kaupallinen yhdysside. Yrittäjät Ruotsista ja Suomesta luovat tehokkaita rakenteita maiden rajojen yli korostaen maiden välisiä suhteita ja vuorovaikutuksen tärkeyttä. Yhdessä kaksi kansakuntaa pystyvät kilpailemaan maailmanmarkkinoilla.

Stora Enso, TeliaSonera, Nordea ja Cloetta Fazer ovat esimerkkejä suurista jäsenistä.
Mutta Suomalais-ruotsalainen kauppakamari ei tänä päivänä ole isokenkäisten temmellyskenttä. Enemmistö jäsenistä on pieniä ja keskisuuria yrityksiä, monet niistä ruotsinsuomalaisia.

Merkkivierailuja Suomesta koetaan myös kirjallisuuden rintamalla.
Antti Tuuri ja Laura Lindstedt saapuvat ruotsinsuomalaisille kirja- ja kulttuurimessuille Tukholmaan 12. marraskuuta. Sofi Oksanen ja Kjell Westö kiertävät ahkerasti ympäri Ruotsia esittelemässä teoksiaan.

Legendat nousevat lavalle Mariestadissa 5. marraskuuta kun tunnetut suomalaiset muusikot Jouni Raitio, Pasi Goodman, J. Eskelinen ja Tero Tielinen tulkitsevat Jamppa Tuomisen, Rauli Badding Somerjoen, Irwinin ja Kari Tapion tunnetuimpia sävelmiä.

Koko Suomen kansan tuntema laulaja-säveltäjä Jukka Kuoppamäki esiintyy Södertäljessä 3. joulukuuta. Myös uupumaton muusikko-kansantaiteilija Mauri Antero Numminen aikoo keikkailla Ruotsissa kuluvalla kaudella.
Niin ikään Suomen teatterielämän ja kuvataiteen tunnettuja edustajia on tulossa kiertueelle Ruotsiin lähiaikoina.

Tarkemmat tiedot yllä olevista tapahtumista löytyvät Ruotsin Suomalainen –lehden ilmoitussivuilta ja Minne mennä -tapahtumapalstalta.