RS 42/16: Framstående gäster från Finland

Finlands statsöverhuvud har flera roller. Presidenten är framförallt en symbol för staten och en inflytelserik person vars ställningstaganden och uttalanden är av stor betydelse i samhället. Presidenten är en galjonsfigur för hela folket och samtidigt även sverigefinländarnas president.

Finlands president Sauli Niinistö besöker Stockholm den kommande helgen. Han kommer även att träffa sverigefinska entreprenörer i samband med den Finsk-svenska handelskammarens 80-årsjubileum.

Handelskammaren som är Finlands officiella handelsrepresentation i Stockholm grundades den 9 oktober 1936. På den tiden var handeln mellan Finland och Sverige i obalans till fördel för Sverige. Man visste inte mycket om finska företag i Sverige så det fanns uppenbart behov att rätta till situationen och att skapa nya handelsförbindelser mellan länderna.

Electrolux dåvarande chef och huvudägare Axel Wenner-Gren var handelskammarens första förgrundsfigur. Han hade skapat en enorm förmögenhet genom att vidareutveckla dammsugaren från en krånglig och dyr apparat till ett redskap för varje hem samt genom att utveckla det första eldrivna kylskåpet som verkligen fungerade.

Wenner-Gren hade även bjudit in statsrådet J. K. Paasikivi som uttryckte en förhoppning om att den nya handelskammaren skulle främja relationerna mellan Sverige och Finland.
Paasikivi utsågs till handelskammarens första hedersordförande och än i dag innehas denna post traditionellt av Finlands ambassadör i Stockholm.

Den Finsk-svenska handelskammaren är unik genom att den fungerar som en bilateral kommersiell länk mellan våra länder. Företagare i Sverige och Finland skapar effektiva strukturer för gränsöverskridande kontakter mellan länderna och betonar samtidigt vikten av relationer och samverkan. Samarbetet gör det lättare för de två nationerna att konkurrera på den globala marknaden.

Stora Enso, TeliaSonera, Nordea och Cloetta Fazer är några av handelskammarens stora medlemmar.
I dag är den Finsk-svenska handelskammaren dock inte någon tummelplats för de stora grabbarna utan majoriteten av medlemmarna är små och medelstora företag. Bland dem finns även många sverigefinska företag.

Vi får framstående besök från Finland även inom litteraturens område.
Antti Tuuri och Laura Lindstedt kommer till den Sverigefinska bok- och kulturmässan i Stockholm den 12 november. Sofi Oksanen och Kjell Westö åker för sin del flitigt runt i Sverige för att presentera sina verk.

Ett antal legender gör entré på scenen i Mariestad den 5 november när flera välkända finländska musiker som Jouni Raitio, Pasi Goodman, J. Eskelinen och Tero Tielinen ska tolka Jamppa Tuominens, Rauli Somerjokis, Irwin Goodmans och Kari Tapios mest kända låtar.
Sångaren och kompositören Jukka Kuoppamäki som är välkänd för hela det finska folket uppträder i Södertälje den 3 december.

Även den outtröttlige musikern och folkkonstnären Mauri Antero Numminen har planer på en turné i Sverige under den pågående säsongen.
Välkända företrädare för den finska teater- och bildkonsten kommer också att resa runt i Sverige inom en snar framtid.

Mer detaljerad information om ovanstående evenemang finns på tidningens annonssidor och evenemangsspalt.