RS 42/21: Planeringen av självständighetsfirandet pågår på många håll

Självständiga Republiken Finland fyller 104 år den 6 oktober. Många sverigefinska föreningar och organisationer planerar som bäst firandet av självständighetsdagen.

I fjol var nästan allt firande av Finlands självständighetsdag inställt bland sverigefinländarna. Sverigefinska lokalradiostationer sände självständighetsdagskonserter och SVT sände en musikalisk hälsning till Finland från sverigefinska artister.

En direktsändning från presidentparets mottagning i presidentslottet i Helsingfors på självständighetsdagen är ett av Finlands mest sedda tv-program. I genomsnitt tre miljoner finländare följde i fjol Yles sändning från självständighetsfirandet.

Även många sverigefinländare brukar bänka sig i tv-soffan för att följa tv-sändningen från presidentens mottagning.

Firandet på presidentslottet sänds även i år i tv men enligt presidentens kansli tillämpar man särskilda arrangemang vid firandet.

Även i fjol hade man särskilda arrangemang på grund av coronapandemin och endast ett fåtal personer fanns på plats. Man hade inte någon dans eller traditionell välkomstceremoni där gästerna skakar hand med presidentparet utan sändningen bestod av samtal med presidentparet och regionala sändningar.

Enligt president Sauli Niinistö är det möjligt att hälsningsceremonin inte kommer tillbaka ens efter att coronapandemin ger med sig.

Arrangörerna av firandet i såväl Finland som Sverige följer noga höstens coronasituation innan de fattar beslut om i vilken omfattning självständighetsdagen ska firas i år.