RS 42/21: ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLIA SUUNNITELLAAN NYT MONELLA TAHOLLA

Itsenäinen Suomen Tasavalta täyttää 6. joukuuta 104 vuotta. Monet ruotsinsuomalaiset yhdistykset ja järjestöt suunnittelevat parhaillaan itsenäisyyspäivän juhlien järjestämista.

Viime vuonna ruotsinsuomalaisten itsenäisyyspäivän juhlat oli lähes poikkeuksetta peruttu. Ruotsinsuomalaiset lähiradiot lähettivät itsenäisyyspäivän konsertteja ja SVT ruotsinsuomalaisten artistien musiikillisen tervehdyksen Suomelle.

Suora tv-lähetys Suomen presidenttiparin itsenäisyyspäivän vastaanotolta Helsingistä Presidentinlinnasta eli Linnan juhlat on yksi vuoden katsotuimpia tv-ohjelmia. Keskimäärin kolme miljoonaa suomalaista seurasi Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmaa viime vuonna.

Linnan juhlien seuraaminen kotisohvalta tv-ruudun välityksellä on myös ruotsinsuomalaisten keskuudessa suosittu tapa juhlistaa itsenäisyyspäivää.

Linnan juhlat televisioidaan tänäkin vuonna, mutta Tasavallan presidentin kanslian mukaan ne järjestetään tänä vuonna erityisjärjestelyin.

Viime vuonna Linnan juhlia vietettiin koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisin menoin, ja paikalla sai olla vain vähän ihmisiä. Ylen erikoislähetyksessä ei ollut tanssia tai perinteistä kättelyjonoa, vaan näytettiin presidenttiparin käymiä keskusteluja ja aluelähetyksiä.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan kättely ei enää välttämättä palaa juhliin, vaikka koronaepidemia helpottaa.

Juhlien järjestäjät niin Suomessa kuin Ruotsissa seuraavatkin koronatilannetta tänä syksynä erityisen tarkasti ennen kuin tekevät päätökset siitä, missä laajuudessa itsenäisyyspäivän juhlia tänä vuonna järjestetään.