RS 42/19: Höstens kulturhändelser

Den närmaste tiden får vi åter besök av toppartister från Finland. Låtskrivaren och trubaduren Mikko Alatalo kommer nämligen att turnera i Sverige tillsammans med sin ackompanjatör dragspelsvirtuosen Jammi Humalamäki.

Mikko sjunger Känkkäränkkäsånger för barnen i aulan för Sverigefinska skolan i Stockholm fredagen den 25 oktober klockan 12:00. Samma kväll klockan 18–20 leder han en populär allsångsafton på finska i samma lokal.

Lördagen 26.10 kl. 18:30 är Mikko allsångsledare på Skövde Finska Förenings Finnhovi där han även uppträder under dansen som avslutar kvällen. Söndagen 27.10 kl. 14:00 leder Mikko allsången på Torshälla Finska Förening.

Sångaren Jarkko Honkanen kommer från Lappland och är känd från tv-serien Taivaan tuulet vars händelser är förlagda till Kemijärvi. Den 19 oktober kommer han till Barvagården i Eskilstuna för att underhålla publiken på föreningen Täysmenos nonstopdans kl. 18–24.

Under oktober månad händer det mycket i Eskilstuna även inom konsten. 25 kända sverigefinska konstnärer håller en utställning den 19 oktober – 7 november på Konstfrämjandet i Sörmland på Verkstadsgatan 1 i Eskilstuna. Utställningen invigs lördagen den 19 oktober kl. 11–16.

Det händer mycket även inom litteraturen. Sirpa Kähkönen är en känd finsk författare som kommer till Sverige på turné under hösten. Kähkönen berättar om sin produktion på biblioteket i Ludvika 26.11 kl. 17:30, på biblioteket i Södertälje 27.11 kl. 18:00 och på bok- och berättarmässan i Linköping 30.11 kl. 10:00.

Den sverigefinska bok- och kulturmässan arrangeras åter den 16 november på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Där presenterar sverigefinska författare sina nya verk. Mässan får också författarbesök från Finland.

I programmet ingår även utdelning av priserna i en skrivtävling för barn och ungdomar och mycket annat.

Ytterligare information om höstens kulturarrangemang finns att läsa på annons- och kultursidorna i tidningen Ruotsin Suomalainen.